Hongarije glijdt met nieuwe grondwet af richting dictatuur

Betoging tegen de Hongaarse premier Viktor Orban op 23 december dit jaar. Beeld AP
Betoging tegen de Hongaarse premier Viktor Orban op 23 december dit jaar.Beeld AP

De nieuwe grondwet die Hongarije op 1 januari invoert, is volgens premier Viktor Orbán een belangrijke stap op weg naar een definitieve afrekening met het communisme.

Runa Hellinga

Critici zien de wet echter eerder als een belangrijke stap richting een nieuw autoritair bewind. En de beelden van 27 oppositieparlementariërs en activisten die de dag voor Kerstmis werden gearresteerd omdat ze protesteerden tegen de wijze waarop wetten er in het parlement zonder discussie doorheen worden gejaagd, bevestigen het beeld van een bewind dat het met de democratie niet zo nauw neemt.

De arrestaties waren slechts één incident in een roerige week, waarin vooral de persvrijheid te lijden had. In het begin van de week kreeg Klubrádio, het enige oppositionele radiostation, te horen dat het haar frequentie verliest aan een muziekzender, een beslissing die ook de regeringsgezinde politieke commentator Ferenc Kumin onbegrijpelijk noemt.

Daarna werd Index, de grootste onafhankelijke nieuwssite van Hongarije, de toegang tot het parlement ontzegd. Twee verslaggevers hadden in het parlementsgebouw een satirisch filmpje opgenomen en daarmee 'minachting voor de volksvertegenwoordiging' getoond. Vervolgens ontsloeg de staatstelevisie twee verslaggevers die een hongerstaking hielden. Ze uitten daarmee hun boosheid over het wegvegen door de staatstelevisie van het gezicht van een kritisch voormalig hoofd van de Hongaarse Hoge Raad - alsof het om een misdadiger ging. Ironisch genoeg was het wegretoucheren van politieke tegenstanders normaal in de jaren van het communisme, waarmee Orbán zegt te willen afrekenen.

Niet alleen media staan onder druk. De Europese Unie maakt zich veel zorgen over een wet die een einde maakt aan de onafhankelijkheid van de Nationale Bank. De wet geeft de regering de vrijheid de reserves te gebruiken voor het dichten van gaten in de begroting.

Ook protesteert de EU tegen een bepaling in de nieuwe grondwet dat belastingwetgeving alleen nog met tweederde meerderheid veranderd kan worden. Dat is volgens critici een teken dat de nieuwe grondwet als doel heeft om het beleid van de huidige regering voor vele jaren vast te leggen. Na vragen van de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barosso zei Orbán dat het om belangrijke pijlers van de grondwet gaat. De stemming daarover uitstellen is uitgesloten.

"De nieuwe grondwet beoogt niet meer en niet minder dan de totale ideologische en spirituele hervorming van Hongarije", stelt Milós Tallián, commentator bij het weekblad HVG en bij het conservatieve politieke weblog Mandiner. Het Hongarije dat Orbán voor ogen staat, is volgens hem een soort mengsel van Poolse vroomheid, Oosterse ijver, Russische autoritaire willekeur en de natuurgebondenheid van traditionele agrarische samenlevingen. Volgens Tallián is de nieuwe grondwet op vele punten in conflict met Europese regels.

De regering lijkt totaal niet genegen zich de binnen- en buitenlandse kritiek aan te trekken. Integendeel. Orbán spreekt geregeld over bewuste internationale financiële aanvallen op Hongarije. De conservatieve commentator Gábor Török beschuldigt Brussel er min of meer van Hongarije in een bankroet te willen storten om Orbán af te kunnen zetten. Maar dat zal niet lukken, aldus Fidesz-fractievoorzitter János Lázár: "Er mag nu onrust zijn, al kan ik niet zeggen of die intern is of van buitenaf komt, maar één ding is zeker: Viktor Orbán blijft minstens tot 2014 premier."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden