Hongaarse straten nu politiek correct

Verwijzingen naar communisme taboe

RUNA HELLINGA

BOEDAPEST - Het Vrijheidsplein in Boedapest mag zijn naam behouden. Hoewel Hongaren die naam met het communisme associëren hoeft de gemeente hem niet te veranderen, want de term 'vrijheid' verwijst niet per se naar een totalitair politiek systeem. Tot die conclusie komt een commissie van wijzen van de Hongaarse Academie van Wetenschappen.

De commissie was om haar mening gevraagd, omdat een gemeente twijfelde of haar Vrijheidsstraat voldeed aan de wet op ongewenste totalitaire straatnamen die de regering vorig jaar aannam. De wet moet een einde maken aan straatnamen uit de communistische tijd.

Openbare plaatsen mogen niet meer worden vernoemd naar personen die betrokken waren bij de totstandkoming of instandhouding van het totalitaire regime van de twintigste eeuw. Daarom werd het Moskouplein eerder al omgedoopt en verloor ook de Amerikaanse president Roosevelt zijn plein in Boedapest. Hij ondertekende het verdrag van Jalta, waardoor Hongarije in het communistische kamp terechtkwam.

Veel gemeenten wisten niet precies waar ze aan toe waren. Daarom kwam de Academie op verzoek van de regering onlangs met een officiële lijst van bruikbare, onwenselijke en twijfelachtige namen. Vrijheid mag. Ook vrede, vooruitgang en republiek zijn door het oog van de naald gekropen, net als constitutie. Constituties zijn niet het voorrecht van dictaturen.

De 1 Meistraat mag ook, maar Bevrijdingsstraat gaat echt te ver. Want de bevrijding verwijst naar de komst van het Rode Leger. Communistische politici mogen niet. Ook kunstenaars zijn gesneuveld, zoals de Russische schrijver Maxim Gorki.

Net zo interessant als de namen op de lijst zijn de namen die ontbreken. En dan valt op dat de nadruk wel zeer eenzijdig op het communisme ligt. Hongaarse en buitenlandse fascisten komen niet op de lijst voor. Er staan twee mensen uit rechtse hoek op, en in beide gevallen ziet de academie geen probleem.

Afwezig zijn de Nazisympathisanten Albert Wass en József Nyír, schrijvers over wie veel commotie ontstond toen hun werk op een lijst met aanbevolen schoolliteratuur verscheen. Naar Wass, ooit veroordeeld wegens de moord op een aantal Joden, zijn al meerdere straten vernoemd. Dat geldt ook voor admiraal Miklós Horthy, Hongaars staatshoofd en bondgenoot van Hitler. Ook over hem zwijgen de wetenschappers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden