Hongaarse schnitzel

Tokaji sertésborda. Tokay en Egri Bikavér (stierenbloed), die namen die kennen we wel. Niet gek eigenlijk, want de Hongaren zijn in dit deel van Europa al vroeg met wijn in verband gebracht. Broeder Heribald, een middeleeuwse monnik van het klooster van Sankt Gallen, keek zijn ogen uit toen de Hongaren op strooptocht kwamen. Ze roosterden vlees aan het spit. 'Daarbij dronken ze ongelofelijke hoeveelheden wijn, die ze zelf hadden meegebracht.'

Janny de Moor

De wijnbouw in Hongarije dateert al uit de Romeinse tijd, maar de Tokaji Aszu, 'de wijn van koningen en de koning der wijnen', is voor het eerst in de 17de eeuw gemaakt. Deze fabelachtige, zoete wijn kan wel 200 jaar oud worden en dat schijnt 'm te zitten in het feit dat men de druiven lang laat hangen om er een 'nobele rot' op te krijgen. Die druiven worden apart geplukt, tot een pasta geperst en pas later aan de most van de andere druiven toegevoegd (afgemeten in puttonyos). Erbij: Spárga magyarosan, asperges op z'n Hongaars.

Benodigdheden voor twee personen:

150 g aardbeien

1½ dl Tokay

60 g droog wittebroodkruim (pitabroodje in de blender); boter

500 g groene asperges

2 varkensschnitzels

peper, zout; klontje boter

1½ dl crème fraîche

Dunne plakjes aardbei een uurtje in de Tokay te weken leggen.

Boter smelten in een koekenpan, kruimels goudbruin bakken. Asperges ontdoen van het houtige ondereindje, wassen en 8 minuten in ruim water koken. Goed laten uitlekken, op een warme beboterde schotel leggen.

Schnitzels bestrooien met peper en zout, in 4 minuten per kant aan weerszijden bruin bakken in boter. Bij de asperges leggen. Wat braadboter over de asperges scheppen.

Uitgelekte aardbeien (vocht opvangen!) even fruiten in de braadboter, op de schnitzels lepelen. Room laten inkoken met de wijn tot een aangenaam gebonden saus.

Over de asperges scheppen en vlak voor serveren met broodkruim bestrooien.

Hierbij een Saumur brut. En hebt u straks een staartje over, probeer daar dan vooral een stukje Leerdammer bij.

Na: een glas Tokay.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden