Hongaarse pooierbende ontmaskerd

Dankzij een intensieve samenwerking tussen gemeenten, politie en justitie is een nieuwe bende mensenhandelaren ontdekt.

De Nationale Recherche heeft een nieuwe bende mensenhandelaren geïdentificeerd. De groep Hongaarse pooiers, die bekend staat onder de twee codenamen Lunar en Zwaan, heeft tientallen Hongaarse vrouwen laten werken in Alkmaar, Amsterdam en Den Haag.

Drie Hongaren zijn inmiddels gearresteerd en komen vermoedelijk begin volgend jaar voor de rechter. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Uit een nog geheime rapportage van de Nationale Recherche, waarover Trouw beschikt, blijkt dat de daders eerder in een netwerk opereren dan dat ze hiërarchisch zijn georganiseerd. Zo maken de pooiers gebruik van dezelfde adressen, auto’s, tolken en lijfwachten en overleggen ze over de huisvesting van de prostituees.

Het losse karakter van de groep verschilt van de zogeheten Sneep-bende, waarin de Duits-Turkse broers Hasan en Saban B. leiding gaven aan een organisatie die vermoedelijk meer dan honderd vrouwen uitbuitte. In die zaak hebben de leiders onlangs jarenlange celstraffen gekregen.

Net als bij de Sneep-bende gebruiken de Hongaren geweld, maar ze werken ook met loverboytechnieken. Zo hadden sommige vrouwen volgens de recherche een sterke ’psychische binding’ met de daders, bijvoorbeeld omdat ze verliefd op hen waren.

Ook geeft het rapport het voorbeeld van een vrouw die in drie maanden tijd veertig keer is mishandeld. De vrouwen moeten volgens de recherche hele dagen klanten afwerken: van ’s morgens vroeg tot ’s nachts wanneer de ramen sluiten, zeven dagen per week.

Toen deze bende in 2007 – het jaar waarin de Sneep-bende werd opgerold – in het vizier van de recherche kwam, zijn verschillende partijen gaan samenwerken om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen. Gemeenten, politie, justitie en enkele private partners wisselden met elkaar kennis over het netwerk uit. Volgens de rapportage van de Nationale Recherche zijn de drie arrestaties het resultaat van die krachtenbundeling.

Hoewel de Hongaarse bende tientallen slachtoffers heeft gemaakt, durfde pas één vrouw aangifte te doen. Een Hongaarse prostituee die de bende goed kent, zegt tegen Trouw dat ze dat heel goed kan begrijpen. „Ik doe dat ook niet. Want wie garandeert mijn veiligheid als ik met de politie praat? Via de mobiele telefoon komt die informatie snel bij de verkeerden terecht.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden