Hongaars extreem-rechts krijgt eigen radiostation Hongarije

Het leek zo'n mooi idee van de Britse BBC, de Franse radio en de Deutsche Welle: een gezamenlijk gefinancierde Hongaarse nieuwszender.

Runa Hellinga

De Hongaarse radiostations komen constant geld tekort voor goede nieuwsprogramma's. De zender had een interessante aanvulling kunnen zijn. Maar de Nationale Radio- en Televisieraad (ORTT), die de zendmachtigingen uitdeelt, dacht daar anders over. In plaats daarvan kreeg een politicus van de extreem-rechtse Hongaarse Recht en Leven Partij (Miep) toestemming een radiostation te beginnen. Wie ook al misgrepen bij de loterij om de zendvergunningen, waren een zigeunerorganisatie en de vroeger dissidente piratenradio Tilos (Verboden), progressief en vooral op jongeren gericht. Toeval? Niet echt.

De ORTT is een politiek orgaan, formeel bestaand uit vier vertegenwoordigers van de oppositie en vier van de regeringspartijen. Maar de oppositie is al een jaar uitgesloten, omdat de liberalen en socialisten weigerden in te stemmen met twee Miep-leden als vertegenwoordigers van de oppositie. Miep-politicus Lorant Schuster zegt dat zijn station vooral Hongaarse muziek gaat uitzenden. Maar dat hij een zendmachtiging kreeg, is tekenend.

De Miep zit niet in de regering, maar steunt het kabinet van premier Viktor Orban wel. De partij staat, naast zijn verering voor alles dat zich Hongaarse volkscultuur noemt, vooral bekend om zijn openlijke antisemitisme, zijn afkeer van zigeuners en zijn verlangen naar het herstel van Groot-Hongarije.

Onlangs hield de jongerenorganisatie van de Miep een demonstratie ter ondersteuning van de Oostenrijkse FP & Ouml;-leider Jörg Haider. De toekenning van de zender aan een Miep-politicus past in het openlijke beleid van deze regering om conservatieve waarden meer ruimte te geven in de media. Het probleem voor het kabinet is, dat rechtse media gewoon niet zo goed liggen bij de kijkers en lezers.

De regeringslieveling, de uiterst conservatieve Napi Magyarorszag overleeft het alleen, omdat alle staatsinstellingen er een verplicht abonnement op hebben en er hun advertenties in moeten plaatsen. Maar weinig Hongaren hebben behoefte aan een krant, die in een hoofdredactioneel commentaar een jaar geleden opriep om lampenkapjes te maken van het vel van een bepaalde linksliberale mediasocioloog. De toewijzing van een zendmachtiging aan Miep zegt dan ook meer over de denkwijze in regeringskringen dan over het politieke klimaat in Hongarije.

Extreem-rechts heeft een vaste achterban van rond de vijf procent. Maar in tegenstelling tot de politici, die voortdurend op zoek zijn naar de confrontatie, kiest de meerderheid van de bevolking voor het politieke midden. Dat de politici zich daaraan weinig gelegen laten liggen, blijkt ook uit het feit dat de conservatieve Partij van Kleine Landeigenaren deze week bekend maakte zijn voorzitter Jozsef Torgyan kandidaat te stellen voor het presidentschap van Hongarije.

De huidige minister van landbouw Torgyan geldt als een zeer conservatieve populist, al is hij niet zo rabiaat rechts als de Miep. Bij directe verkiezingen zou hij zeker niet worden gekozen. Toch is de kans dat Torgyan president wordt. Twee jaar geleden is die post hem min of meer beloofd in ruil voor zijn steun aan de regering. Wat voor Torgyan hooguit nog roet in het eten kan gooien, zijn de sterke internationale reacties op de gebeurtenissen in buurland Oostenrijk.

Hongarije is er alles aan gelegen om zo snel mogelijk lid van de EU te worden. De benoeming van een populist als Torgyan tot president zou het imago weinig goed doen. Dat betekent dat premier Viktor Orban straks voor de moeilijke vraag staat, wie hij te vriend wil houden: zijn coalitiepartner of Brussel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden