Honderden Willie Wortels in Brussel

Topless sandalen, een schroevedraaier met toerenteller, een gemotoriseerde koffer en een koffielepel met ingebouwde suiker en melk. De uitvinders zijn bijeen voor hun jaarlijkse beurs in Brussel.

De Belgische Kamer voor uitvinders organiseert voor de 43ste maal 'het salon Brussels Eureka'. Afdalend in de glazen piramide op het Rogierplein belandt de bezoeker in een woud van zeshonderd stands, uit 33 landen, waarin 1200 uitvindingen te zien zijn. Uitvinding blijkt een ruim begrip. Het varieert van geavanceerde produkten die al jaren op de markt zijn tot de hersenspinsels van de stoffige eenling.

Oosteuropeanen zijn in groten getale aanwezig. Vooral de Russen. En die hebben thuis alles uit de kast gehaald, van ontwerpen voor een nieuw ruimteveer tot Emmanuel, een drankje dat bol staat van de anti-oxydanten en dat bij de wodka wordt gevoegd om hart en lever te beschermen.

Een uitvinder uit Tbilisi toont zijn Georgische variant van lego, vernuftige bouwsteenjes in vele vormen die aan elkaar geklikt kunnen worden en dan nog alle kanten op draaien. Tegenover hem demonstreert een Belg onder grote belangstelling een nieuwe kleefpasta, Fittydent, die een eind maakt aan schuivende kunstgebitten. Zweedse tandartsen schijnen er razend enthousiast over te zijn.

Een andere Belg, Alain Humbeek, is op de beurs geen onbekende. Zijn Agromat was hier al eerder te zien: een container van twaalf meter lang, die dagelijks een ton groenvoer voortbrengt, genoeg voor zo'n vijftig koeien. Ideaal voor droge en koude gebieden, waar geen gras wil groeien.

De Agromat is een klimaatkamer die per dag slechts 2300 liter water en 45 kilowatt nodig heeft om het gras de grond uit te stampen. De vinding heeft de weg naar de markt al gevonden. Vooral in Rusland. “De Russen hebben de installatie eerst grondig bestudeerd”, vertelt Humbeek, “En toen was het bingo.”

De Agromat is nu tot in Siberië te vinden. Dat is het voordeel van Russen: zij hebben de technische kennis om zo'n apparaat te beoordelen. In Afrika gaat dat moeilijker. De Afrikanen aanschouwen het groene wonder met grote ogen, maar aarzelen bij de aanschaf. De eerste Agromat heeft inmiddels zijn weg gevonden naar Eritrea, en werd daar door het staatshoofd plechtig in gebruik gesteld.

Naast Humbeek staat Shoppy. Niet het zoveelste plastic tasje waarvan thuis de laden uitpuilen. Deze tas kan na thuiskomst worden omgetoverd in een vuilniszak.

En daar, een andere Belg, die een schroevedraaier bedacht met toerenteller. Een uitkomst voor schroeven die nauwkeurig zijn afgesteld; je kunt ze los draaien en op de schroevedraaier aflezen hoeveel slagen er nodig zijn om ze later weer terug te brengen in hun oorspronkelijke stand.

Verderop wordt aangekondigd dat een Amerikaanse vinding de Europese stranden zal veroveren: de topless sandaal. Enkel zool, geen banden die op de gebruinde tenen en wreef hinderlijk witte strepen achterlaten. De topless sandaal is voorzien van een lijmlaag en wordt gewoon onder de voet geplakt. Kan natuurlijk desgewenst verwijderd worden en weer vastgekleefd, zelfs tussendoor gewassen. Nog geen vijftien gulden per paar, belooft de importeur, en een jaar garantie.

Speciaal voor de horeca werd de plastic koffielepel ontwikkeld, met ingebouwde melk en suiker. En voor de fietser is er Clipy: staafjes die om de spaken geklemd kunnen worden en die niet alleen opzij reflecteren, maar de fietsers ook voor en achter zichtbaar maken.

De liefhebber kan nog tot woensdag in Brussel terecht. En als hij een klassieke uitvinder wil zien, moet hij op zoek naar de Belg die in zijn schuurtje een reiskoffer ombouwde tot dè oplossing voor het fileprobleem. Voorzien van een kleine verbrandingsmotor en een stuurinrichting, scheurt de koffer met dertig km per uur de bocht door. En hij kan gemakkelijk worden meegenomen in tram of trein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden