Honderden vreemdelingen in isoleercel

Een isoleercel (separatiecel) in het forensisch psychiatrisch centrum Oostvaarderskliniek in Almere. Beeld ANP
Een isoleercel (separatiecel) in het forensisch psychiatrisch centrum Oostvaarderskliniek in Almere.Beeld ANP

Detentiecentra in Nederland hebben in de eerste helft van 2011 zo'n 450 keer vreemdelingen opgesloten in een isoleercel. "Buiten proportioneel veel", stelt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. "Mensen ervaren zo'n isoleercel als marteling."

Cyntha van Gorp

Gemiddeld zaten er in deze periode 1230 mensen in de in totaal vier detentiecentra in Rotterdam, Schiphol, Zeist en Zaandam, zo blijkt uit een brief die staatssecretaris Teeven (justitie) onlangs naar de Kamer stuurde. Het gaat hierbij om vreemdelingen die niet uit zichzelf Nederland verlaten.

"Maar slechts 25 procent van hen heeft ook daadwerkelijk iets op zijn kerfstok", zegt Gesthuizen. "Daar tegenover staat dat 90 procent van hen psychische klachten heeft. Voor hen lijkt me zo'n isoleercel niet de beste oplossing. Zeker niet nu blijkt dat ze er zo lang achter elkaar in zitten."

Omstreden
De politica is geschrokken van de cijfers die Teeven inmiddels 'eindelijk' naar de Kamer heeft gestuurd. "Ik ben al een jaar bezig om deze informatie boven tafel te krijgen. Blijkbaar wilde het ministerie deze cijfers liever geheim houden."

Het gebruik van de isoleercel is omstreden. Eerder al drong de Inspectie voor de Gezondheidszorg erop aan geen psychiatrische patiënten meer in isoleercellen te plaatsen. Niet voor niets, weet asieladvocaat Frans-Willem Verbaas. "Mensen die in een isoleercel hebben gezeten, kunnen daar van alles aan overhouden, zoals concentratieproblemen, paranoia, psychoses. Daarom heeft de Inspectie voor Veiligheid en Justitie ook gezegd dat ze het minder zouden toepassen. Maar deze aantallen vind ik wel veel."

Sanctie
Vreemdelingen worden in de isoleercel geplaatst als strafmaatregel of om hen tegen zichzelf, hun bewakers of medegevangenen te beschermen. Zo'n zogeheten ordemaatregel wordt genomen als gevangenen weigeren mee te doen aan een tbc-onderzoek, hun medicatie niet innemen of dreigen met zelfmoord. Vreemdelingen die zich schuldig maken aan vernieling of een kamergenoot weigeren, krijgen de isoleercel als sanctie opgelegd. "Eén van mijn cliënten is in een isoleercel geplaatst omdat hij een mobieltje in zijn bezit had. Een andere cliënt heeft na een ruzie met een bewaker zeven dagen in een isoleercel gezeten", vertelt Verbaas.

Gesthuizen maakt zich vooral zorgen over het gemak waarmee vreemdelingen in een isoleercel worden geplaatst. "Ik sprak laatst een medewerker van een detentiecentrum die bijna nonchalant zei dat er heel regelmatig iemand voor zeker een paar dagen in de isoleercel zat. In gevangenissen wordt daarentegen met heel veel zorg gesproken over isoleren. Het personeel heeft door wat voor impact dat op mensen heeft. Zeven dagen in een isoleercel wordt gezien als een zware straf, waar echt iets ernstigs aan voorafgegaan moet zijn."

'Week in afzondering na ruzie cipier'
Niet alleen de isoleercel, maar ook de vreemdelingenbewaring is regelmatig het mikpunt van kritiek. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Vluchtelingenwerk Nederland attenderen er al langere tijd op dat het regime in vreemdelingendetentie veel strenger is dan in gewone gevangenissen. Vreemdelingen moeten bijvoorbeeld in tweepersoonscellen verblijven, mogen geen werk doen of onderwijs volgen, hebben geen recht op incidenteel verlof en moeten van vijf uur 's middags tot acht uur 's ochtends in hun cel verblijven.

"Het is niet behoorlijk dat de overheid vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven, onderbrengt in een gevangenis met strafrechtelijke beperkingen. Het op deze manier opsluiten van mensen die niet veroordeeld zijn, is niet humaan", stelde de Nationale Ombudsman eerder al.

Vorige week was het detentiecentrum in Rotterdam nog in opspraak, nadat de Russische activist Aleksandr Dolmatov daar een eind aan zijn leven maakte. Dolmatov vroeg vorig jaar politiek asiel aan, omdat hij bang was in Rusland te worden vervolgd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden