Honderden vintage ruimtevaartfoto's geveild

Beeld Bloomsbury Auctions

De eerste selfie vanuit de ruimte, de eerste ruimtewandeling, de eerste maanlanding - iconische foto's van deze historische momenten gaan eind februari onder de hamer. Maar één foto ontbreekt: die van Neil Armstrong, als eerste man op de maan. Die foto werd stomweg nooit gemaakt.

"Je zit er recht voor, Ed. Je ziet er prachtig uit." Het is 1965 en Ed White maakt als allereerste Amerikaan een wandeling door de ruimte. Terwijl hij boven Hawaii zweeft, maakt zijn mede-astronaut James McDivvit een foto. "Ik voel me fantastisch", zegt White. En als hij weer aan boord klimt: "Het voelde heel natuurlijk". "Ik weet het", zegt McDivvit. "Het zag eruit alsof je weer in je moeders buik zat."

Pronkstukken
Een paar jaar later komt White op 36-jarige leeftijd om het leven wanneer er brand uitbreekt tijdens een oefening met de Apollo 1. Zijn persoonlijke fotoalbum, met veel foto's die achter de schermen werden genomen bij de eerste ruimtevaartmissies, is nu een van de pronkstukken van de veiling. Meer dan 600 autentieke foto's van NASA-ruimtevaarders worden geveild door het Londense veilinghuis Bloomsbury.

Ed White zweeft boven Nieuw Mexico tijdens de eerste ruimtewandeling van een Amerikaan (3 juni 1965)Beeld Bloomsbury Auctions
Astronaut Walter Schirra aan boord van de Apollo 7 (oktober 1968)Beeld Bloomsbury Auctions

Er is al meer dan veertig jaar geen mens op de maan geweest en een 16-jarige kan tegenwoordig al foto's vanuit de ruimte maken. Maar de foto's van die eerste ruimtepioniers blijven fascinerend.

Neem de foto van Walter Schirra, aan boord van de Apollo 7. "Dit is volgens mij een van de beste foto's die in de ruimte is gemaakt", vertelt Richard Underwood, de fotografiecoach van de NASA-astronauten. "Het is, denk ik, de beste weergave van stress en inspanning bij een mens. De belichting is natuurlijk en de schaduwen zijn uniek. Je ziet het laatste beetje van de laatste juichkreet van een vergrijzende pionier."

Geen foto's van eerste man op de maan
Het is diezelfde Richard Underwood die zich kapot schrikt als hij de foto's van de eerste maanlanding ontwikkelt. Er ontbreekt iets. Hoe vaak hij ook kijkt, nergens ziet hij een foto waarop Armstrong, de eerste man op de maan, duidelijk te zien is. Er zijn wel meer dan genoeg foto's van de tweede man op de maan, Buzz Aldrin. Kunnen ze niet gewoon zeggen dat een van de foto's van Armstrong was, vraagt een PR-medewerker zich af.

"Tuurlijk", zegt Underwood. "Maar ergens is een negenjarige fan die die ruimtepakken net zo goed kent als de mensen die ze gemaakt hebben. En over drie dagen staat er dan een brief in de New York Times die meldt: 'Je lult uit je nek, dat is Buzz Aldrin'." Dus zeiden ze maar niets. En jaar na jaar ging voorbij, maar een tijd lang zei niemand er iets van.

"Buzz maakte meer dan genoeg foto's op de maan. Hij maakte er gewoon niet een van Neil", vertelt Underwood in het boek 'Apollo Moon Missions: The Unsung Heroes'. "Dus in de duizend foto's die we van de maanlanding hebben, zit er niet één van de eerste mens die op de maan stond. Het is jammer. Volgens mij maakte Buzz geen foto van Neil omdat hij pissig was dat Neil de eerste was die op de maan liep."

Buzz Aldrin maakte op de maan niet één foto van voren van Neil Armstrong. Je kunt Armstrong op deze foto wel zien in de reflectie van de helm van AldrinBeeld Bloomsbury Auctions
Aldrin was dan niet de eerste man op de maan, hij was wel de eerste die een selfie maakte in de ruimteBeeld Bloomsbury Auctions
AstronautenvoedselBeeld Bloomsbury Auctions
De eerste foto die ooit door een astronaut van de aarde werd gemaakt (december 1968)Beeld Bloomsbury Auctions
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden