Honderden UvA-studenten en docenten bij protestmars

Studenten en docenten demonstreren tegen het bestuur van de UvA. Beeld ANP
Studenten en docenten demonstreren tegen het bestuur van de UvA.Beeld ANP

Honderden studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben maandagmiddag in een protestmars in Amsterdam. Ze demonstreerden vreedzaam voor meer democratie op de UvA. Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers sloot zich een uur lang bij het protest aan.

De betogers scandeerden tijdens de mars 'aftreden, aftreden, aftreden!'. Daarmee doelden ze op het vertrek van het bestuur van de universiteit. Verschillende docenten en studenten namen het woord en spraken hun verontwaardiging uit over de ontruiming van het Maagdenhuis, afgelopen zaterdag, terwijl de studenten hadden aangegeven maandag het pand zelf te verlaten.

Een studente die bij de ontruiming was, nam maandag het woord. "Deze ontruiming was volstrekt onnodig. Dit geweld was pure intimidatie. Maar ons krijg je niet bang", zei ze onder luid gejuich van de betogers.

De demonstranten liepen in de ingang van de Oudemanhuispoort, een van de locaties van de UvA. Ze eindigden op het Binnengasthuisterrein, waar het CvB zetelt.

De betogers liepen 'uit solidariteit' via de Stopera, waar vanmiddag asielzoekers die de zogenoemde Vluchtkerk moesten verlaten een sit-in hielden. Deze asielzoekers sloten zich daarna aan bij de demonstratie. Burgemeester Eberhart van der Laan gaf aan maandag niet met de asielzoekers te kunnen praten.

null Beeld anp
Beeld anp

Gemeente
De gemeente liet maandagmiddag weten geen problemen te verwachten vanuit de organisatie omdat er goede afspraken zijn gemaakt over onder meer de route en de eigen ordedienst. Wel zal worden gelet op mensen die zich bij de demo aansluiten en voor overlast zorgen. Wie zich maandagmiddag bij het protest aansluit, mag geen gezichtsbedekking dragen 'als dit gepaard gaat met gedragingen' met het doel om de orde te verstoren, aldus de gemeente.

Onder druk
Het college van bestuur van de UvA komt steeds verder onder druk te staan. In een ingezonden brief in nrc.next stelden meer dan honderd docenten en hoogleraren dat het college een 'bestuurlijke blunder' heeft gemaakt door het Maagdenhuis te laten ontruimen. Zij eisten het vertrek van het CvB. Inmiddels hebben ruim driehonderd docenten dat artikel ondertekend.

Volgens het CvB was de ontruiming het gevolg van acties van de studenten die het Maagdenhuis zes weken bezet hielden, zo liet de UvA maandag weten. Het was tijdens de bezetting van het Maagdenhuis niet mogelijk afspraken te maken met de bezetters, die zich De Nieuwe Universiteit (DNU) noemen. Dat, en een aantal 'incidenten' die tijdens de bezetting in het Maagdenhuis hadden plaatsgevonden waren aanleiding voor het bestuur van de Universiteit van Amsterdam om het gebouw zaterdag te ontruimen.

DNU was van plan afgelopen weekeinde een wetenschapsfestival te houden in het bezette Maagdenhuis. Het bestuur stak daar met de ontruiming een stokje voor. Het bestuur zegt verder de gebeurtenissen van zaterdag te betreuren. Bij de ontruiming van het pand zijn elf actievoerders gearresteerd en is een agent gewond geraakt. Er zitten nog zes mensen vast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden