Honderden Syrische kinderen doelbewust gedood

Een Syrisch jongetje in Aleppo, de stad waar de meeste kinderdoden vielen. Beeld afp
Een Syrisch jongetje in Aleppo, de stad waar de meeste kinderdoden vielen.Beeld afp

Ruim 750 Syrische kinderen zijn doelbewust geëxecuteerd in afgelopen drie jaar. Meer dan de helft daarvan kwam om het leven door toedoen van scherpschutters. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse denktank Oxford Research Group.

Joachim Springer

Volgens het rapport 'Stolen Futures - the Hidden Toll of Child Casualties in Syria' van de Oxford Research Group heeft de burgeroorlog in Syrië tot nu toe aan 11.000 kinderen (onder de 18 jaar) het leven gekost.

De meeste kinderdoden (71 procent) vallen door het ontploffen van explosieven, zoals tijdens bombardementen. Des te opvallender is het aantal kinderen dat door zogenaamd 'klein wapentuig' om het leven komt. Zo zijn 389 kinderen gedood door snipers. 764 kinderen, waaronder baby's, zijn doelbewust om het leven gebracht (bijvoorbeeld door een executie). 100 kinderen zijn gemarteld.

Geen toevallige slachtoffers
Die cijfers laten zien dat niet alleen verdwaalde kogels of bombardementen zorgen voor kinderdoden in Syrië. Klein wapentuig, zoals snipers, is uitermate specifiek en maakt geen toevallige slachtoffers. Uit het rapport blijkt dat kinderen tussen de 13 en de 17 jaar oud het grootste risico lopen bewust doodgeschoten te worden. De wapens richten zich vaker op jongens dan op meisjes (312 om 77 gevallen).

Van de 11.000 kinderdoden vielen de meeste in de regio van Aleppo (2.223), maar gelet op het aantal inwoners is de regio Daraa (1.134) het gevaarlijkste gebied van Syrië voor kinderen.

'Catastrofe voor kinderen'
De burgeroorlog heeft een 'catastrofaal effect' op kinderen, aldus het rapport, dat oproept om burgers en gebouwen als scholen, ziekenhuizen en gebedshuizen niet meer onder vuur te nemen. De onderzoekers willen ook dat militairen en leden van rebellengroepen les krijgen in het vechten zonder burgerslachtoffers te maken.

Het totale aantal slachtoffers in Syrië ligt al boven de 100.000. Meer dan 2 miljoen mensen hebben het land ontvlucht, de helft van hen zijn kinderen.

Mannen dragen de kist van een kinderdode in Damascus, Syrië Beeld afp
Mannen dragen de kist van een kinderdode in Damascus, SyriëBeeld afp
Een man draagt het lichaam van een jongen die geraakt is door een sniper Beeld afp
Een man draagt het lichaam van een jongen die geraakt is door een sniperBeeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden