Honderden slachtoffers bij aanslagen in Sadr City
(Novum/AP) - Bij een gecoördineerde aanslag met vijf autobommen en twee mortierinslagen in de sjiitische wijk Sadr City in Bagdad zijn donderdag volgens de politie minstens 160 doden en 257 gewonden gevallen.
Sjiitische opstandelingen sloegen direct terug. Tien mortiergranaten werden afgevuurd op de soennitische Abu Hanifa-moskee in de wijk Azamiya. Daarbij vielen een dode en zeven gewonden. De Abu Hanifa-moskee is het belangrijkste soennitische heiligdom in Irak. Ook bij de Bond van Moslimgeestelijken, de belangrijkste soennitische organisatie in het land sloegen acht mortieren in. Er vielen geen gewonden.
De reeks explosies in Sadr City begon om 15.10 uur, toen de eerste zelfmoordenaar een autobom liet ontploffen op een drukke groentemarkt. Met tussenpozen van vijftien minuten volgden nog twee zelfmoordaanslagen met autobommen, op een andere markt en een druk plein. Rond hetzelfde tijdstip sloegen mortiergranaten in op twee andere pleinen en ontploften bommen in twee geparkeerde auto's, één aan de rand van Sadr City en de ander achter het hoofdkantoor van de leider van het sjiitische Mahdi-leger, Muqtada al-Sadr.
De autoriteiten kondigden voor heel Bagdad een uitgaansverbod af. Ook alle commerciële luchtverkeer van en naar het vliegveld van Bagdad werd opgeschort. Hoge regeringsfunctionarissen kwamen voor spoedberaad bijeen in het huis van de sjiitische leider Abdul-Aziz al-Hakim. Onder de aanwezigen waren president Jalal Talabani (een Koerd), de soennitische vice-president Tariq al-Hashimi en de Amerikaanse ambassadeur Zalmay Khalizad. Al-Hakim, Talabani en Al-Hashimi deden later op televisie een oproep tot kalmte en terughoudendheid.
Soennitische opstandelingen vielen donderdag ook het door sjiieten geleide ministerie van volksgezondheid aan. Er brak een hevig vuurgevecht uit met bewakers en het Iraakse leger stuurde troepen naar het ministerie. De Amerikanen steunden de Irakezen met gevechtshelikopters. Het personeel van het ministerie kon geen kant op, maar er zouden in het gebouw geen slachtoffers zijn gevallen. Wel raakten zeker zeven bewakers van het gebouw gewond. Volgens de politie schoten zo'n dertig opstandelingen eerst drie mortiergranaten op het ministerie af en namen ze het gebouw vervolgens vanaf de hoogste verdiepingen van omliggende panden onder vuur. De aanval kon uiteindelijk worden afgeslagen.
Minister van volksgezondheid Ali al-Shemari is een aanhanger van Al-Sadr, wiens vanuit Sadr City opererende Mahdi-leger de dood van duizenden soennieten op zijn geweten zou hebben.
Amerikaanse en Iraakse troepen zochten donderdag in Sadr City naar een vorige maand ontvoerde Amerikaanse soldaat, die in handen zou zijn van het Mahdi-leger. Zij doodden bij de operatie vier Irakezen - arbeiders die in een busje zaten. Nog eens acht inzittenden raakten gewond. Vijf mensen werden gearresteerd.
De Amerikanen vielen Sadr City de afgelopen week al vier keer binnen. Enkele weken geleden gelastte de Iraakse premier Nouri al-Maliki, een sjiiet, de Amerikanen juist hun belegering van de wijk te beëindigen.
Het Amerikaanse leger maakte donderdag bekend dat in de provincie Anbar drie Amerikaanse militairen zijn gesneuveld.