Honderden Palestijnse gevangenen in Israël beëindigen hongerstaking

Palestijnen in Ramallah vieren het einde van de hongerstaking van zo'n achthonderd Palestijnse gevangenen in Israël. Beeld REUTERS
Palestijnen in Ramallah vieren het einde van de hongerstaking van zo'n achthonderd Palestijnse gevangenen in Israël.Beeld REUTERS

Honderden Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen hebben zaterdag na veertig dagen hun hongerstaking beëindigd. Daarmee komt een eind aan het protest tegen de in hun ogen slechte omstandigheden in de Israëlische gevangenissen.

Dat melden de Israëlische gevangenisdienst en een Palestijnse overheidsfunctionaris.

Er deden naar schatting aanvankelijk elfhonderd gevangenen mee met de hongerstaking, die op 17 april begon en tot spanningen leidden tussen Israël en de Palestijnen. Op de bezette Westelijke Jordaanoever en langs de grens tussen Israël en de Gazastrook werd geprotesteerd uit solidariteit met de gevangenen.

Ruim achthonderd gevangenen die in hongerstaking waren, beëindigden zaterdag hun actie. Na onderhandelingen tussen de Israëlische gevangenisautoriteiten, het Internationale Rode Kruis en de Palestijnse Autoriteit is overeengekomen dat Israël de gevangenen op enkele punten tegemoetkomt.

Issa Karaka, voorzitter Gevangeniswezen bij de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), bevestigde dat de gevangenen besloten hadden om weer te gaan eten.

Familiebezoek

Woensdag drong de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Ra'ad al-Hussein, er nog bij Israël op aan om de omstandigheden voor Palestijnen in Israëlische gevangenissen te verbeteren.

Karaka noch de Israëlische gevangenisdienst maakte verdere details van de overeenkomst bekend. De gevangenisdienst meldde echter dat een tweede maandelijks familiebezoek weer zou worden ingevoerd nadat die in verleden was geschrapt.

Barghouti

Tot de staking was opgeroepen door de Palestijn Marwan Barghouti, een hooggeplaatste gevangene in Israël, om te protesteren tegen eenzame opsluiting en de Israëlische praktijken om mensen zonder enige vorm van proces gevangen te zetten. Volgens Israël is dat nodig om aanslagen te voorkomen en om veiligheidsbronnen te beschermen.

Barghouti, een van de leiders binnen de Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, is in 2004 veroordeeld tot vijf keer levenslang voor de moord op Israëliers tijdens de Tweede Intifada. Peilingen laten overigens zien dat veel Palestijnen Barghouti als de volgende president willen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden