Honderden klachten over Rotterdamse ov-chipkaart

(Novum) - Sinds de lancering bijna drie weken geleden zijn op de website ov-chipklacht.nl vijfhonderd klachten binnen gekomen over de in Rotterdam geïntroduceerde ov-chipkaart. De kaart moet in de regio Rotterdam per 1 oktober de oude strippenkaart vervangen. De initiatiefnemer van de klachtensite, de Rotterdamse afdeling van GroenLinks, wil dat de gestelde problemen met de nieuwe kaart eerst worden verholpen voordat de strippenkaart wordt afgeschaft.

De klachten variëren van een stijging van de ritprijzen tot softwareproblemen met de nieuwe kaart. Verschillende mensen klagen erover dat de oplaadautomaten voor de chipkaart niet goed werken. Zo wordt er wel geld van de rekening afgeschreven, maar wordt dit niet bijgeboekt op de chipkaart. Met de nieuwe kaart moeten reizigers bij het uitstappen uitchecken. Wie dit vergeet, moet een maximumtarief van vier euro betalen. Door problemen met de software zou dit uitchecken regelmatig niet mogelijk zijn en betalen reizigers te veel.

Groen Links-raadslid Arno Bonte heeft de klachten vandaag aangeboden aan de Rotterdamse Verkeerswethouder Jeannette Baljeu (VVD). Ook zijn staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) en directeur van de RET Pedro Peters op de hoogte gesteld van de inhoud van de klachten.

De ov-chipkaart is een plastic pas die even groot is als een bankpas. De kaart is te herkennen aan een roze logo. De chip zit in de kaart en is niet zichtbaar. De kaarten van de diverse ov-bedrijven verschillen van uiterlijk, maar de werking van elke kaart is dezelfde. De kaart is daarmee, net als de huidige strippenkaart, in heel Nederland geldig. De bedoeling is dat de kaart vanaf 2009 het enige vervoersbewijs is voor het openbaar vervoer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden