Honderden kinderen in moskee-internaten

Beeld Thinkstock

Honderden kinderen in Nederland wonen in moskee-internaten, die vaak slecht zijn onderhouden. Sommige van deze moskeeën zijn brandonveilig. Eén internaat is illegaal. Niemand weet hoe het met de kinderen gaat en gemeenten zien misstanden door de vingers.

Dat meldt het NRC Handelsblad vandaag op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant zijn er geen duidelijke kwaliteitseisen voor zo'n internaat. Verder hoeven begeleiders geen verklaring van goed gedrag te hebben.

Zo zou een moskee in Rotterdam-Zuid illegaal meisjes op zolder later wonen. Ze zitten daar van maandag tot vrijdag. Weinig mensen weten dat ze er zitten en geen enkele instantie ziet toe op hoe ze hun tijd doorbrengen. Onder de slaapzaal is de keuken van een illegaal pizza- en shoarmarestaurant, waar de moskee geen vergunning voor heeft.

Bureau Jeugdzorg
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laat in een reactie weten bij Bureau Jeugdzorg Rotterdam te zullen informeren hoe het zit met hun betrokkenheid bij moskee-internaten in die stad. Internaten moeten altijd voldoen aan de wetgeving en veilig zijn voor kinderen, aldus een woordvoerder.

VWS wijst er wel op dat ouders verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kinderen en deze internaten niet vallen onder de zorgwetgeving. Ouders kunnen ervoor kiezen om hun kind niet in het ouderlijk huis te laten verblijven. Als de veiligheid van kinderen in het geding is, kan het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling onderzoek doen en indien nodig kan Bureau Jeugdzorg ingrijpen, aldus VWS.

Stinklokalen
De zorg over het onderwijs in moskeeën is niet nieuw. PvdA'er Ahmed Marcouch sprak in 2008 in Trouw zijn zorg uit over het islamitisch weekendonderwijs. Marcouch, nu Tweede Kamerlid, destijds stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Slotervaart, sprak van 'erbarmelijke omstandigheden in stinklokalen en met een slecht pedagogisch klimaat. Hij stelde meldingen te krijgen van lijfstraffen.

NRC meldt dat er in de internaten ook vermoedens bestaan van lijfstraffen, maar dat hier niets mee wordt gedaan.

Sluiten
PVV-Tweede Kamerlid Joram van Klaveren heeft opheldering over de moskee-internaten gevraagd aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Integratie). De minister moet zo snel mogelijk een einde maken aan deze ellende, alle moskee-internaten sluiten en de verantwoordelijke personen vervolgen, meent de PVV.

Jeugdzorg Nederland vindt dat de overheid alsnog moet zorgen voor toezicht op moskee-internaten. 'Als jongeren 24 uur per dag bij elkaar zijn, is er altijd controle nodig. Dat gaat onder meer om psychologische begeleiding. Hoe je kinderen corrigeert, bijvoorbeeld', zegt vicevoorzitter Jan-Dirk Sprokkereef van de branchevereniging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden