Honderden kilo's in huis

Explosieven Opruimingsdienst heeft handen vol aan grote partij illegaal vuurwerk

De Explosieven Opruimingsdienst is het hele weekeinde bezig geweest met het opruimen van honderden kilo's illegaal vuurwerk die waren aangetroffen in een woning in Heenvliet (Zuid-Holland). Ook in een woning in Warnsveld moest de EOD dit weekeinde aan het werk, nadat de politie daar een grote partij vuurwerk had gevonden.

De politie doorzocht het huis in Heenvliet vrijdag. Zaterdag en zondag werd het vuurwerk tot ontploffing gebracht. Behalve het huis waarin het vuurwerk was opgeslagen, moesten nog vier andere woningen ontruimd worden. Zeven mensen moesten daardoor twee nachten elders doorbrengen. De 63-jarige bewoner van het huis waar het vuurwerk lag opgeslagen, is aangehouden.

Het vuurwerk is onschadelijk gemaakt in de Put van Heenvliet, een recreatiegebied rond een plas. Dat verliep zaterdag niet volgens plan: de knal was in de wijde omtrek te horen en in het nabijgelegen Zwartewaal sneuvelden de ruiten van enkele woningen.

Op zondag nam de EOD vervolgens extra maatregelen: het restant van het vuurwerk werd met behulp van een graafmachine diep ingegraven. Dat leidde uiteindelijk tot een 'klein plofje waar buurtbewoners bijna niks van hebben gehoord', aldus een woordvoerster van de gemeente Brielle, waar de Put van Heenvliet ligt.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van defensie, waaronder de EOD valt, waren ook zaterdag de regels nageleefd. Dat er toch schade onstond, wijt zij aan het weer. "Door laaghangende bewolking was het echo-effect groter."

Tussen begin oktober en half december is al bijna 34 ton vuurwerk in beslag genomen, meldt het Openbaar Ministerie. Jaarlijks wordt naar schatting zo'n één tot twee miljoen kilo verboden vuurwerk verkocht.

Meteen al veel klachten bij meldpunt
In een halve dag tijd zijn al ruim duizend meldingen van vuurwerkoverlast binnengekomen op een daarvoor in het leven geroepen meldpunt. Dat meldde Arno Bonte, GroenLinks-fractievoorzitter in Rotterdam, een van de initiatiefnemers. Het is het tweede jaar dat het meldpunt, ingesteld door lokale GroenLinksfracties, open is. De website 'opende' gisteren om twaalf uur. Tegen achten waren er 1045 klachten.

De meeste gingen over te vroeg afgestoken vuurwerk en harde knallen. Sommige mensen meldden harde knallen 's nachts, al een paar weken geleden. Particulieren mogen vuurwerk alleen afsteken tussen 31 december tien uur 's ochtend en 1 januari twee uur 's nachts. De initiatiefnemers bieden de klachten later aan aan de Tweede Kamer. Ze willen het afsteken van vuurwerk in Nederland reserveren voor professionals.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden