Honderden jonge sterrenstelsels ver weg ontdekt

LEIDEN (ANP) - Een internationaal team van sterrenkundigen, onder wie de Leidse astronoom Marijn Franx, heeft honderden sterrenstelsels ontdekt. Foto's, gemaakt met de Hubble Space Telescope, tonen meer dan vijfhonderd stelsels uit de periode minder dan een miljard jaar na het ontstaan van het heelal.

De onderzoekers beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift 'Astrophysical Journal', dat in november verschijnt. De Amerikaanse ruimtevaartorganasatrie NASA heeft de resultaten al donderdag bekend gemaakt.

Volgens Franx zijn de ontdekte sterrenstelsels de meest uitgebreide collectie in het zeer vroege heelal. ,,Met 506 sterrenstelsels is werkelijk een grote klap gemaakt'', aldus Franx.

Jonge sterrenstelsels

,,Het opmerkelijke is dat we vele kleine sterrenstelsels en maar zeer weinig heldere hebben gevonden'', licht onderzoeksleider Rychard Bouwens van de Universiteit van Californië toe. ,,Dit geeft aan dat sterrenstelsels groeien door de botsing van kleine stelsels.''

De studie laat ook zien dat de straling van de sterrenstelsels bij elkaar opgeteld intens genoeg is om het universum te verhitten. Het gas van het universum was aan het afkoelen sinds de Big Bang, maar dankzij deze sterrenstelsels is het gas weer verhit geraakt.

,,Waarschijnlijk hebben deze stelsels de hoogste bijdrage geleverd aan de hoeveelheid energie die nodig was om het universum weer te verhitten'', legt hoogleraar Franx uit. ,,De resultaten laten zien dat de stelsels snel helderder werden en groter in aantal. Langzaam maar zeker werd het heelal ontsluierd.''

De sterrenstelsels die de Hubble heeft ontdekt zijn kleiner dan de sterrenstelsels in het nabije universum, en veel blauwer. Volgens de onderzoekers is dat het bewijs voor het feit dat het hier jonge stelsels betreft waarin veel nieuwe sterren worden gevormd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden