Honderden herdenken vliegtuigcrash

HAARLEMMERMEER (ANP) - Ongeveer zevenhonderd mensen hebben zaterdag in een hangar op Schiphol-Oost de crash van de Boeing 737 van Turkish Airlines van tien dagen geleden herdacht. Onder de aanwezigen van de besloten bijeenkomst waren nabestaanden van de negen doden, overlevenden, hulpverleners en medewerkers van Schiphol.

Ook de Turkse ambassadeur en zijn vrouw, Pieter van Vollenhoven, de Amerikaanse zaakgelastigde en burgemeesters woonden de plechtigheid bij. Koningin Beatrix had een kamerheer gestuurd. Van het kabinet waren onder anderen de ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) aanwezig.

De herdenking begon iets na het middaguur met een toespraak van minister Ter Horst. Ze zei onder meer dat het belangrijk is de feiten te accepteren, maar zei ook dat er nog veel vragen moeten worden beantwoord. De tweede spreker was de Turkste ambassadeur in Nederland. Hij bracht de condoleances over van de Turkse overheid aan de slachtoffers en bedankte alle hulpverleners. Tussen de twee toespraken speelde het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee.

Negen rozen

Tot slot werden negen rozen in een vaas geplaatst ter nagedachtenis aan de negen doden. Hun namen verschenen op een scherm in de hangar. Daarna speelde het Trompetterskorps The Last Post en namen de bezoekers twee minuten stilte in acht. Vervolgens speelde het orkest de volksliederen van Turkije, de Verenigde Staten en Nederland. Buiten de hangar hingen de vlaggen van die landen halfstok.

Na de herdenking in de hangar gingen veel aanwezigen met bussen naar de akker net voor de Polderbaan waar de Boeing 737-800 neerstortte. Op de plek des onheils legden zij bloemen neer. Deze handeling was voor de media en andere belangstellenden afgeschermd. Tijdens deze plechtigheid was de Polderbaan op Schiphol tijdelijk buiten gebruik gesteld.

Verwachting

Veel slachtoffers wisten van te voren niet wat ze van de herdenking van de vliegtuigcrash kunnen verwachten. Veel van hen kwamen om te zien en te horen hoe het medepassagiers gaat. Mustafa Bahcecioglu zei dat hij na de herdenking het hele gebeuren wil laten rusten. Hij ontmoette bij de hangar een van de slachtoffers die hij heeft vlak na het neerstorten van het vliegtuig heeft geholpen. Dat was een emotioneel weerzien.

Fred en Grada Gimpel hoopten dat een echtpaar dat een paar stoelen van hen zat er ook zou. ,,We hebben ze nog geprobeerd uit het vliegtuig te halen en we weten niet hoe het met ze is.''

De zussen Jihad en Hajar Alariachi (bekend van 'de meiden van Halal') zeiden voorafgaande aan de herdenking de bijeenkomst echt nodig te hebben . ,,Ik wil andere mensen spreken, ervaringen met lotgenoten delen en kijken hoe het met ze gaat. Dit is de eerste, echte mogelijkheid'', zei Hajar. In het ziekenhuis kwam ze al wel een stewardess tegen. ,,Dat heeft me echt geraakt. Het gaat heel slecht met haar. Toen besefte ik hoe ernstig het is geweest.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden