Update

Honderden doden door aardbeving en tsunami

Een bushalte in de Japanse stad Sendai is vernietigd doordat er een muur van een gebouw op is gevallen. Beeld ap

Talloze lichamen van slachtoffers van de aardbeving en tsunami zijn vrijdag aangetroffen langs de kust bij de Japanse stad Sendai. Door het natuurgeweld zijn honderden mensen omgekomen. De beving, met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter, is de zwaarste in de geschiedenis van Japan. Er wordt gevreesd voor nog veel meer slachtoffers, mede door de vloedgolf die de kusten van de Grote Oceaan bedreigt.

De aardbeving en de tsunami in Japan hebben alleen in de zwaar getroffen stad Sendai en omgeving al tweehonderd tot driehonderd mensenlevens geëist. De stoffelijke overschotten werden aangetroffen langs de kust in het gebied in het noordoosten van Japan. Dat meldde het persbureau Kyodo vrijdagavond laat (lokale tijd).

Een complete passagierstrein is vrijdag spoorloos verdwenen. De trein had een onbekend aantal mensen aan boord en was onderweg van Sendai naar Ishinomaki toen die werd geraakt door een metershoge vloedgolf.

In Tokio, de hoofdstad van Japan, schudden de wolkenkrabbers heen en weer. Werknemers renden de straat op. Uit het gebouw van de havendienst van Tokio stijgt rook op. Op televisie was te zien hoe het parlement aan het vergaderen was toen de aardbeving Japan trof. Parlementariërs verlieten geschrokken hun plaatsen.

"Het was waarschijnlijk de ergste aardbeving die ik heb gevoeld sinds ik twintig jaar geleden naar Japan verhuisde", vertelde een journaliste van Reuters. "Het gebouwd schudde een hele tijd. Mensen pakten een helm of gingen onder hun bureau zitten."

Lokale media spreken van 'veel gewonden'. Tijdens een afstudeerceremonie in Tokio stortte een dak in, waardoor mensen bedolven raakten.

Het vliegveld van Tokio is gesloten, aldus persbureau Kyodo. Het treinverkeer is op veel plaatsen stilgelegd. De beurs is Tokio schrok ook van de aardbeving: de yen daalde fors.

Kerncentrales
Japan heeft vrijdag de noodtoestand afgekondigd bij een kerncentrale in de prefectuur Fukushima, in het noordoosten van het land, nadat het koelsysteem van de reactor was uitgevallen. Dat heeft een regeringswoordvoerder gezegd. Er is geen straling vrijgekomen en er is geen direct gevaar.

Het koelsysteem is door een mechanisch probleem stilgevallen, waardoor er geen koelwater naar de reactorkern kan worden gepompt. De kerncentrale was al stilgelegd na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami. De noodtoestand werd afgekondigd om voorbereid te zijn op een worstcasescenario.

Ook in de prefectuur Miyagi waren er problemen met een kerncentrale. Bij een turbinegebouw van de centrale is brand uitgebroken. Het gebouw staat los van de kernreactor en de oorzaak van de brand wordt onderzocht, meldde energiebedrijf Tohoku Electric Power. Er is geen sprake van vrijgekomen straling.

Volgens Jan Wieman, splijtstofcyclusmanager bij de kerncentrale Borssele, heeft Japan heel hoge veiligheidsstandaarden. "De kernreactor is waarschijnlijk zo ontworpen dat er geen hoogradioactieve stoffen naar buiten kunnen komen."

In de omgeving van Tokio, de hoofdstad van Japan, vloog een olieraffinaderij in brand. Het gaat om een complex in Ichihara, aan de andere kant van de baai van Tokio. In en rond Tokio zitten vier miljoen huishoudens zonder stroom.

Tsunami
Door de aardbeving ontstond ook een tsunami. Die trof het noorden van het eiland. De golf zou tussen de 50 centimeter en een meter hoog zijn geweest. Mensen langs de kusten van de Grote Oceaan proberen zo snel mogelijk naar hoger gelegen gebieden te komen.

Aardbevingen komen veel voor in Japan. Zo'n 20 procent van alle bevingen van meer dan 6 op de schaal van Richter vinden plaats in Japan. Gemiddeld schokt de aarde daar iedere vijf minuten. Maar de aardbeving van vrijdag, zeer kort na de verwoestende beving in Nieuw-Zeeland, was veel beangstigender dan de Japnners gewend zijn.

De Japanse premier Naoto Kan heeft opgeroepen tot kalmte. "Luister aandachtig naar de informatie op de radio en televisie", aldus Kan. In dezelfde toespraak sprak Kan over 'overweldigende schade'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden