Scheveningen

Honderden deelnemers fakkeloptocht Scheveningen

Inwoners van Duindorp en Scheveningen namen eerder deze maand met een crematie symbolisch afscheid van het vreugdevuur. Het traditionele vreugdevuur is dit jaar verboden door de gemeenteraad van Den Haag, wat voor veel onrust in Scheveningen zorgt. Beeld ANP

Enkele honderden mensen hebben zaterdagavond meegelopen in een optocht met fakkels in Scheveningen. Die ging van het Van Sint Aldegondeplein naar het strand.

De tocht duurde ongeveer anderhalf uur en was georganiseerd door de bouwers van het jaarlijkse vreugdevuur in Scheveningen. Onder de deelnemers was de gewezen Haagse wethouder Richard de Mos. Hij zei de bouwers een hart onder de riem te willen steken.

De bouwers maakten enkele dagen geleden bekend geen bezwaar aan te tekenen tegen het besluit van de gemeente Den Haag om voor dit jaar geen vergunning af te geven voor een vreugdevuur. Daarvoor was niet genoeg tijd, meldden ze op Facebook. De fakkeltocht, de verkoop van truien en een collecte moeten geld opleveren waarmee volgend jaar juridische hulp ingehuurd kan worden voor een vergunningsaanvraag.

De tocht werd begeleid door een handvol agenten.

De vreugdevuren gaan dit jaar niet door nadat het vorig jaar volledig uit de hand was gelopen. Een vonkenregen trok over Scheveningen. Uit een daaropvolgende onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek dat de vreugdevuren heel onveilig waren en dat fout op fout gestapeld was. De gemeente besloot een streep door het jaarlijkse evenement te halen. In de nasleep daarvan moest burgemeester Pauline Krikke aftreden.

Vuurwerkbom naar politieauto 

Een avond eerder werd er opnieuw met zwaar vuurwerk naar een politievoertuig gegooid. Doordat de bestuurder meteen naar achteren reed, ontplofte het projectiel niet onder maar vlakbij de auto. Ook eerder deze maand, op 3 december, werd een vuurwerkbom gegooid naar een politiebus met daarin zeven agenten. Daarbij ontstond een explosie en volgde nog een klap.

Het politievoertuig werd vrijdagavond laat aangevallen vanaf het Doctor de Visserplein. De sfeer was er grimmig, meldt de politie zaterdagochtend. Er stonden veel jongeren op het plein. Ze gooiden met vuurwerk en stichtten brandjes. De Mobiele Eenheid stond paraat. Nadat de groep was vertrokken, bleef de ME zodat de brandweer veilig zijn werk kon doen. Twee Hagenaren - van 17 en 19 jaar - zijn aangehouden voor belediging. Een van hen verzette zich bij zijn arrestatie.

Het incident begin deze maand gebeurde bij de Pluvierstraat in de wijk Duindorp in Scheveningen. De afgelopen weken is het onrustig in Den Haag, met name in Scheveningen, Duindorp en Laak. Vooral jongeren richtten vernielingen aan, staken vuurwerkbommen af en zochten de confrontatie met de politie. De onrust heeft waarschijnlijk te maken met het besluit van de gemeente Den Haag om geen vergunningen te geven voor de jaarlijkse vreugdevuren op de stranden van Duindorp en Scheveningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden