Honderden banen weg bij MCFE Almere

Bij de vorkheftruckfabriek van Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe (MCFE) in Almere verdwijnen waarschijnlijk honderden banen. MCFE, een dochteronderneming van het Japanse Mitsubishi Heavy Industries, wil de productiefaciliteit in Flevoland sluiten om de winstgevendheid van het bedrijf te herstellen, zo werd vandaag bekend

In Almere is naast de vorkheftruckfabriek ook het hoofdkantoor van MCFE gevestigd. In totaal werken er circa 500 mensen voor het bedrijf in Nederland. 400 banen staan nu op de tocht, zo liet een woordvoerster van de onderneming weten. Het hoofdkantoor en de marketing- en salesafdeling zouden in afgeslankte vorm kunnen blijven bestaan.

MCFE wil de productie vanaf eind 2012 gefaseerd afbouwen.
De plannen voor de sluiting zijn nu voorgelegd aan de ondernemingsraad. De gesprekken met de vakbonden over een sociaal plan moeten nog beginnen.
Vakbond FNV Bondgenoten reageerde donderdag geschrokken op het bericht. Een woordvoerster liet weten dat 'het verdwijnen van zoveel arbeidsplaatsen onbespreekbaar is'. De vakbond wil nu alle cijfers en de onderbouwing van het voornemen van MCFE zien. 'Dat is allemaal nog geheel onduidelijk', aldus de zegsvrouw.

In Almere maakt MCFE elektrische vorkheftrucks en trucks met een verbrandingsmotor. De vraag vanuit Europa naar de laatste variant wordt steeds kleiner, aldus MCFE. De productie van elektrisch aangedreven vorkheftrucks zou vanuit Almere worden verplaatst naar een fabriek in het Finse Järvenpää. De trucks met een verbrandingsmotor zouden dan alleen nog buiten Europa worden gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden