Honderden banen op de tocht bij FNV

Vakbonden FNV en CNV voerden eerder deze maand actie voor een fatsoenlijk pensioen. Beeld Werry Crone

Er verdwijnen de komende twee jaar honderden banen bij vakbond FNV, zo bevestigt de bond berichtgeving in de Volkskrant. Al decennialang teruglopende ledenaantallen en een vergrijzende achterban nopen tot ingrijpen om de begroting op orde te houden. FNV zegt te willen inzetten op het aantrekken van nieuwe, jongere leden.

Momenteel heeft de grootste vakbond van Nederland nog iets meer dan een miljoen leden. Bij FNV werken nu zo’n 2000 mensen, die samen 1650 voltijdsbanen vervullen. Uit het reorganisatieplan dat de Volkskrant in handen heeft, zou blijken dat er 290 voltijdsbanen, die door zo’n 400 werknemers worden vervuld, verdwijnen.

Geen gedwongen ontslagen

FNV ontkent dat het om 400 werknemers gaat, maar concrete aantallen wil de bond niet noemen. Gedwongen ontslagen zijn niet aan de orde, aldus een woordvoerder.  Het zou voornamelijk banen betreffen in ondersteunende functies als advies, financiën en dienstverlening. Op die afdelingen zou bijna de helft van het personeel hun baan verliezen. FNV wil via natuurlijk verloop, zoals pensionering of als mensen zelf ander werk vinden, het beoogde banenverlies bereiken.

Het reorganisatieplan moet nog goedgekeurd worden door de ondernemingsraad, en ook de eigen personeelsvakbond moet nog met de plannen instemmen. Voor de toekomst wil FNV meer inzetten op collectieve campagnes en individuele belangenbehartiging voor de leden, zo staat in het plan. 

Vergrijzing

Afgelopen zomer werd al bekend dat FNV in steeds grotere financiële problemen dreigt te komen. Jaarlijks schrijft de vakbond grote tekorten. Gepensioneerde leden betalen minder contributie aan de bond. 40 procent van de leden is ouder dan zestig jaar, en de komende tien jaar stijgt dat percentage naar 60.

Lees ook:

Vakbond moet zich omvormen van zeurpiet tot baken voor werkenden

Teruglopende ledenaantallen en genegeerd aan de onderhandelingstafel: vakbonden moeten hervormen om nog serieus genomen te worden,  stelt Remon Vonk, senior communicatieadviseur bij IVRM Reputatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden