Honderden arrestaties in Kathmandu

(Novum/AP) - De Nepalese politie heeft donderdag in de hoofdstad Kathmandu zo'n 360 actievoerders gearresteerd. Het was de eerste dag van een vier dagen durende algemene staking, die gepaard gaat met demonstraties tegen het autoritaire bewind van koning Gyanendra. De maoïstische rebellen gijzelden ten zuiden van Kathmandu 27 man politietroepen en een hoofdbestuurder. Bij gevechten in die streek vonden dertien mensen de dood.

Onder de arrestanten in Kathmandu waren studentenleiders en leden van de alliantie van zeven partijen die het verzet tegen de machtsgreep van de koning leidt, zei een van de organisatoren van het protest, Khadga Prasad Oli. Volgens Oli waren op zestien verschillende plekken in de hoofdstad in totaal driehonderd betogers opgepakt. Later waren in het zuidwesten van de stad nog eens zestig personen gearresteerd. Het ministerie van binnenlandse zaken bevestigde de arrestatie van 177 personen, die de politie zouden hebben aangevallen.

Ooggetuigen zeiden dat de politie betogers met de wapenstok tot in nauwe straten en steegjes achterna zat. Er werden rake klappen uitgedeeld. Betogers bekogelden agenten met stenen.

Woensdag was door de autoriteiten in Kathmandu een avondklok ingesteld en waren al tientallen actievoerders, politici en journalisten gearresteerd, kennelijk om de voor donderdag geplande acties van de oppositie zoveel mogelijk te hinderen. Het leger kreeg van de regering carte blanche om protesten tegen te gaan. De oppositie liet donderdag weten dat de acties vrijdag doorgaan.

De opstandelingen claimden de verantwoordelijkheid voor het neerhalen van een legerhelikopter bij Malangawa, ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Kathmandu. Een woordvoerder van het ministerie van defensie bevestigde dat daar een Mi-17 helikopter van Russische makelij was neergestort en dat daarbij tien militairen om het leven waren gekomen. Het ministerie ontkende echter dat de helikopter door de rebellen was neergehaald.

Bij een nachtelijke overval in Malangawa doodden de rebellen minstens zes politieagenten en twee burgers; 27 man politietroepen en de hoogste bestuurder van het district werden in gijzeling genomen, terwijl de opstandelingen kameraden bevrijdden uit de plaatselijke gevangenis. Volgens een politiewoordvoerder duurden de gevechten voort totdat in de loop van de ochtend versterkingen arriveerden. Aan de kant van de rebellen zouden minstens vijf doden zijn gevallen.

De oppositionele alliantie sloot eind vorig jaar een twaalfpuntenovereenkomst met de rebellen die de basis vormde voor gezamenlijke actie tegen de koning en het leger. De maoïsten kondigden voor de vierdaagse staking een staakt-het-vuren af voor Kathmandu en omgeving, en demonstreerden daarmee hun trouw aan die overeenkomst.

Woordvoerder Ram Sharan Mahat van het Nepalese Congres, de grootste van de alliantiepartijen, erkende donderdag dat het een gok is om met de maoïsten in zee te gaan. "Maar je moet erkennen dat de maoïsten een politieke kracht vormen en dat zonder hen geen politieke oplossing mogelijk is", zei hij. "Er kunnen veel 'mitsen en maren' zijn, maar wij willen hun een eerbare politieke uitweg verschaffen."

Minister van informatie Shrish Shumshere Rana zei er niet van overtuigd te zijn dat de overeenkomst een einde maakt aan het terrorisme. "In feite zal zij het bevorderen", aldus Rana. "Het is alleen maar een comfortabel tapijt waaronder zich terreur verschuilt. De partijen willen zowel democratisch zijn als terroristen steunen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden