Honderden arrestaties bij protest tegen mogelijke benoeming Kavanaugh

De politie pakt honderden demonstranten op. Beeld AFP
De politie pakt honderden demonstranten op.Beeld AFP

De Amerikaanse politie heeft honderden demonstranten gearresteerd die twee kantoren van de Senaat in Washington waren binnengedrongen. De protestactie richtte zich tegen de mogelijke benoeming van Brett Kavanaugh als opperrechter. Volgens CNN zijn 302 demonstranten opgepakt.

Redactie

Nog eens duizenden demonstranten hadden zich buiten verzameld bij het Hooggerechtshof en de Senaatsgebouwen. Ze hielden borden omhoog met teksten als: 'geloof overlevenden' en 'Kava-niet'. Onder de aangehouden demonstranten zijn ook actrice Amy Schumer en model Emily Ratajkowski.
Kavanaugh wordt beschuldigd van seksueel wangedrag in zijn studentenjaren.

In een ingezonden brief aan de Wall Street Journal benadrukte Kavanaugh nogmaals dat hij onschuldig is. Hij schrijft dat hij zich oneerlijk behandeld voelt. Om die reden zou hij ook zo emotioneel zijn geweest toen hij vorige week voor een commissie van de Senaat verklaringen moest afleggen.

,,Ik was heel emotioneel, meer dan ik ooit ben geweest. Ik ben soms te emotioneel geweest. Ik weet dat mijn toon scherp was en ik zei een paar dingen die ik niet had moeten zeggen'', schrijft Kavanaugh over de hoorzitting. Hij stelt dat hij daar vooral stond als 'zoon, echtgenoot, en vader'.

Kritiek op getuigenis

Op zijn emotionele getuigenis kwam veel kritiek. Zo zei de gepensioneerde rechter van het Hooggerechtshof, John Paul Stevens, dat hij Kavanaughs voordracht in eerste instantie steunde, maar dat hij daar na de hoorzitting op was teruggekomen. ,,Ik vond dat hij de kwalificaties bezat voor het Hooggerechtshof, maar ik ben van mening veranderd om redenen die geen enkel verband houden met zijn intellectuele capaciteiten'', aldus de 98-jarige Stevens tegen de Palm Beach Post.

Kavanaugh betuigt daarover nu zijn spijt. ,,Mijn verklaring en antwoorden weerspiegelden mijn diepe verdriet over de oneerlijkheid van hoe deze aantijging werd behandeld.'' Volgens Kavanaugh is datgene waar hij van wordt beschuldigd volledig in tegenspraak met zijn karakter.

Lees ook: Kavanaugh-aantijgingen zijn olie op #MeToo-vuur

In de nieuwe beschuldigingen van seksuele agressie aan Brett Kavanaugh, genomineerd als opperrechter, kan zowel links als rechts zijn gelijk lezen.

Demonstranten bij het Senaatsgebouw Beeld REUTERS
Demonstranten bij het SenaatsgebouwBeeld REUTERS
Ook op Times Square in New York werd gedemonstreerd. Beeld AP
Ook op Times Square in New York werd gedemonstreerd.Beeld AP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden