Honderden agenten 'onderscheppen' minister

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten Beeld anp
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo OpsteltenBeeld anp

Ongeveer 200 agenten hebben vandaag in Dordrecht betoogd tegen hun werkgever minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). De bewindsman sprak daar op een bijeenkomst van De Maatschappij over 'een veiliger Nederland'.

De politiemensen hebben de minister volgens de politiebonden duidelijk gemaakt dat ze geen goed woord over hebben voor zijn cao-aanbod en hebben hem uitgefloten.

Verder lieten de agenten Opstelten weten dat zij hun rechtspositie en arbeidsvoorwaarden verdedigen tegen 'zijn afbraak- en bezuinigingsplannen'. Om dat symbolisch duidelijk te maken, gaven de demonstranten de brief over de cao-onderhandelingen terug, die de minister aan alle agenten heeft gestuurd.

'In de brief probeert Opstelten de indruk te wekken dat hij tijdens de cao-onderhandelingen 'het uiterste heeft gedaan om zijn respect en waardering voor de politieprofessional' te tonen', verduidelijken de politiebonden. 'Door het retourneren van de brieven laten de politiecollega's zien dat deze poging om een wig te drijven tussen de bonden en hun achterban, is mislukt.'

De aanwezige agenten overhandigden Opstelten op hun beurt ook een brief van hen aan de burgers van Nederland. Daarin staat wat volgens de bonden de politiemensen van de opstelling van de minister vinden. 'Er wordt duidelijk dat hij zeer veel flexibiliteit van de politie wil, waardoor er weinig tot geen ruimte meer overblijft voor een fatsoenlijk privéleven. Dat hij zich een onbetrouwbare werkgever toont, die eerder gemaakte afspraken weigert na te komen. Dat Opstelten zegt de politievriend te zijn, maar dat hij intussen politiemensen niet in staat stelt om veilig hun werk te kunnen doen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden