Honderdduizenden vieren Dag van Arbeid

JAKARTA/ISTANBUL/BERLIJN (ANP) - Vele honderdduizenden mensen, vooral leden van vakbonden en linkse politieke organisaties, hebben de Dag van Arbeid aangegrepen om te demonstreren voor betere arbeidersrechten. In West-Europa bleven de meeste manifestaties beperkt van omvang, op andere plaatsen in de wereld waren er massale betogingen, voor een deel ook gericht op de internationaal gestegen voedselprijzen.

In Rotterdam ging het „even mis”. De politie kreeg het aan de stok met demonstranten die opriepen tot het socialisme. De demonstratie begon voor het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel. In een stoet vertrokken de demonstranten richting het Schouwburgplein. Ter hoogte van de West-Kruiskade en 1e Middellandstraat ontstond een vechtpartij. De politie arresteerde daarbij een persoon. Omstanders waren het hier niet mee eens. „Ze gooiden wat dingen naar de politie, sloegen met stoelpoten en de politie moest ingrijpen en hun wapenstok gebruiken om orde en rust terug te krijgen”, aldus de zegsman.

De mobiele eenheid werd niet ingezet. Wel zette de politie extra personeel in: waren eerst twintig politiemensen bij de demonstratie aanwezig, al snel werden dat er vijftig. De stoet ging verder naar het Schouwburgplein waar de politie nog drie arrestaties verrichtte. Rond half zes was de rust teruggekeerd. De vier aangehouden personen werden opgepakt voor openlijke geweldpleging en opruiing. Zij zitten nog vast.

In het communistische Cuba was er als vanouds een enorme menigte op been, maar ook in onder meer Uganda, Kenia, Rwanda, India, Pakistan, Thailand, Japan en Indonesië waren er grote betogingen. Volgens de politie in de hoofdstad Jakarta waren er zeker 10.000 agenten ingezet om te komen dat er rellen zouden uitbreken.

In Rusland en in verscheidene voormalige sovjetrepublieken waren er traditionele manifestaties en protestmarsen. Dat gold ook voor het formeel nog communistische China, waar de nationale feestdag uitmondde in een verkeerschaos door dagjesmensen in en rond de hoofdstad Peking.

Voor zover bekend liep het alleen in Turkije echt uit de hand. De oproerpolitie zette waterkannonen en traangas in tegen een menigte die in het centrum van Istanbul de Dag van de Arbeid wilde vieren. De Turkse autoriteiten hadden de bijeenkomst verboden. De politie verrichtte meer dan vijfhonderd arrestaties.

Verscheidene Turkse vakbonden hadden 500.000 mensen in het centrum van Istanbul willen samenbrengen. De relatie tussen de bonden en de Turkse regering is gespannen. De bonden zien niet in de hervorming van het stelsel van de sociale voorzieningen, omdat daardoor de pensioengerechtigde leeftijd omhoog gaat.

Na het optreden van de ordetroepen besloten de bonden hun bijeenkomst in Istanbul niet te laten doorgaan.

In Griekenland waren er stakingen in de transportsector en in het openbaar vervoer. Ook journalisten werkten niet of nauwelijks. De stakingen waren een protest tegen hervormingen van het pensioenstelsel en toenemende privateseringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden