Honderdduizenden op de been

Van een onzer verslaggevers NIJMEGEN - Vele honderdduizenden mensen - volgens schattingen mogelijk zelfs een miljoen - hebben gisteren gezorgd voor een feestelijk en tegelijk chaotisch verloop van de corridor-toer en de Waal-oversteek. De dertig kilometer lange stoet van meer dan zevenhonderd historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog raakte hopeloos achter op het geplande schema.

Op de Waalkade in Nijmegen verzamelden zich tweehonderdduizend belangstellenden. Het verkeer rondom Nijmegen raakte totaal verstopt. De stoet met Britse en Amerikaanse militairen vertrok gistermorgen in het Belgische Leopoldsburg en ging via Valkenswaard, Eindhoven, Son, Veghel en Grave naar Nijmegen. De weg werd in 1944 omgedoopt tot 'Hell's Highway'.

Vijftig jaar geleden veroverden de geallieerden de Waalbrug. Door de vertraging kon gisteren slechts een handjevol militairen in amfibievoertuigen de Waal oversteken. Bij aankomst in Nijmegen werd het bevrijdingsvuur ontstoken. Dat gebeurde ook in Eindhoven, waar een 20 kilometer lange route met lichtinstallaties in gebruik werd genomen. Deze route blijft enkele weken in tact.

De honderdduizenden moesten uren wachten. Rondom de brug over de Maas zag het zwart van de mensen. Heel Brabant leek uitgestroomd. In het konvooi, volgens de organisatoren de grootste militaire verplaatsing na de Tweede Wereldoorlog, reden Sherman-tanks van Amerikaanse makelij mee en een aantal amfibiewagens.

Na vijftig jaar raakte generaal Sir John Winthrop Hackett (80), destijds commandant van de Vierde Britse Parachutisten Brigade, opnieuw gewond. De oud-strijder kreeg gistermiddag bij een onbeduidend auto-ongeluk een wondje aan een oor. Prins Charles miste Hackett na het ongevalletje op een receptie. Hij belde persoonlijk naar het Elisabeth's Gasthuis in Arnhem om van Hackett te horen dat het allemaal wel meeviel. Aan het eind van de Slag om Arnhem was Hackett ook al in een Arnhems ziekenhuis beland. Zijn verwondingen waren toen heel ernstig.

Burgemeester P. Scholten van Arnhem vertelde dat prins Charles wil proberen zijn oudste zoon William volgend jaar met zijn hele schoolklas naar Oosterbeek te sturen.

- Pagina 3 is geheel gewijd aan de herdenking van Market Garden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden