Honderdduizenden nieuwe gebruikers gratis internet

Sinds begin oktober een aantal bedrijven tegelijk op de markt kwam met gratis internet, hebben honderdduizenden gebruikers een abonnement genomen bij een of meerdere aanbieders.

Afra Botman

Aanbieder Freeler (een initiatief van ING, Postbank en Nationale Nederlanden) kreeg met 350.000 de meeste aanmeldingen. Wish, een van de eerste aanbieders van gratis internet, telt ruim 200.000 gebruikers. Bij nieuwkomer Het Net (KPN) meldden 150.000 gebruikers zich aan. TMFWeb kreeg 43.000 klanten. De andere aanbieders laten zich liever niet uit over het aantal, maar zijn allemaal tevreden over de belangstelling. Waarschijnlijk is, dat veel internetters zich bij meerdere providers aanmelden.

De klachten over het gratis internet zijn als verwacht: installatieproblemen, traag netsurfen, lange wachttijden bij de telefonische hulpdienst, weinig deskundige adviezen. Een rondgang langs de startpagina's wijst uit dat het meevalt met reclame-uitingen. Over ongewenste reclame zijn weinig klachten van gebruikers. De meeste providers doen hun best hun klanten zoveel mogelijk met raad en daad terzijde te staan. De aanbieders blijven in de interessewereld van hun klantenkring; zo biedt Shell op 12Move een routeplanner en Ferrari-reclame en richt TMFWeb zich op de jeugd.

In het Trouw-overzicht van gratis internetproviders, gepubliceerd in de krant van 2 oktober (en nog steeds te raadplegen op de Trouw-internetpagina) stond een oproep aan gebruikers, om hun ervaringen te melden. De reacties waren vooral klachten, de meeste betroffen de gang van zaken bij Freeler. De 5 gulden inschrijfkosten werden rap van de rekening van de gebruiker geschreven, daarna kwam het lange wachten op de installatie-cd-rom. Het opstarten van internet verloopt niet altijd gemakkelijk, net als het contact met de technische dienst. Volgens een woordvoerder van Freeler betreft het vooral aanloopproblemen. Door de enorme toestroom van gebruikers heeft Freeler besloten om in fasen de software onder de aanmelders te verspreiden. De gemiddelde wachttijd tussen aanmelding en start op het internet is vier tot zes weken. De verspreiding loopt op schema. Freeler helpt de nieuwkomers op het net bovendien met een aantal voorbeeldfiguren ('freejays') prototypes van gebruikers, die hun ervaringen vertellen op de Freeler-startpagina.

Het grootste bezwaar van gratis internet is nog steeds dat de telefoonrekening oploopt. De Consumentenbond krijgt klachten van beginnende internetters die achteraf zijn geschrokken van de telefoonrekening. De internetters betalen voor het surfen het lokale telefoontarief. Een uur surfen kost gemiddeld 3 gulden. De meeste providers bieden nu 'off line e-mail'. Dat betekent dat de internetter de e-mail in de eigen computer krijgt en de elektronische post daar kan afhandelen. Pas voor het verzenden heeft de e-mailer weer de telefoonlijn nodig. Bij 'Webmail' heeft de gebruiker een telefonische verbinding nodig om de e-mail te lezen, te schrijven en te verzenden. Voordeel is, dat de gebruiker op iedere computer met internetverbinding zijn e-mail kan bekijken.

Volgens de Ivis-test (www.Ivis.nl), die de surfsnelheid op internet meet, is van de gratis providers HetNet de snelste. Solcon, Wish en Studentennet hebben een gemiddelde snelheid. Surfen via Noknok, TMFWeb, 12Move en FreeAccess verloopt uitgesproken traag. Over Freeler zijn geen testresultaten bekend.

De privacy-bescherming van de internetgebruikers is niet gewaarborgd. Shell, aanbieder van 12Move, is de enige provider met een Privacy Protocol, waarin het bedrijf belooft gebruikersgegevens niet aan derden door te spelen. De andere providers zeggen dat ze gegevens niet voor andere doeleinden gebruiken. Misbruik is overigens nauwelijks te controleren of aan te tonen. Bij de Consumentenbond zijn geen klachten bekend van gebruikers, over het ter beschikking stellen van informatie aan derden.

Het overzicht van aanbieders van gratis internet is te raadplegen op de Trouw-website, www.trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden