Honderdduizend werknemers trokken naar Bonn uit angst voor verlies van banen

BONN - De Europese Gemeenschap moet ingrijpen, nu door de staalcrisis tienduizenden banen dreigen te verdwijnen. Dat zei gisteren Franz Steinkuhler, de topman van de Duitse industriebond IG Metall, tijdens een grote betoging van Duitse staalwerknemers in Bonn.

GERBERT VAN LOENEN

Gevreesd wordt dat er 70 000 banen verloren gaan in de Duitse staal, nu importen uit Oost-Europa de markt overspoelen en de vraag naar staal alleen maar afneemt. "Het is een schandaal dat Oosteuropese staalwerknemers met hongerlonen goedkope importen mogelijk maken, terwijl hier in Duitsland banen verloren gaan" , zei IG-Metall-bestuurder Dieter Schulte.

Er waren volgens de bond 100 000 mensen bijeengekomen om te demonstreren tegen het dreigende banenverlies in de Duitse hoogovens. Uit het Ruhrgebied, maar ook uit het Oostduitse Eisenhuttenstadt, kwamen de demonstranten bijeen in de Bonner Hofgarten. Om vijf voor twaalf gistermorgen begon de slotmanifestatie van een drie dagen eerder in Dortmund op hetzelfde tijdstip begonnen fakkeltocht door het oude staal- en kolengebied van Noordrijn-Westfalen. Vijf voor twaalf was ook het motto: er hing een doemsfeer op de staalbetoging.

Want terwijl het Nederlandse Hoogovens de afgelopen jaren al volop gesaneerd heeft, moet de Duitse hoogoven- en staalindustrie nog beginnen. De eerste hoogoven die nu vrijwel definitief dichtgaat, is die in Duisburg. Hier staat het grote oude complex van Krupp. Tussen nog duidelijk als oude landweggetjes herkenbare straten staan villa's uit het begin van de eeuw en saaie flatgebouwtjes. Daardoorheen slingeren zich buizen en spoorlijnen; aan alle kanten rijzen hoge fabriekshallen op. Krupp gaat dicht, maar als ze de gebouwen slopen, hebben ze er over twintig jaar spijt van. Want het is nu al een monument voor de oude, zware industrie die zo kenmerkend was voor de eeuw van Hitler en Stalin.

Pagina 7: Betoging met oude idealen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden