De vraag van Monic

Honderd worden, is dat wel een fijn vooruitzicht?

Het CBS verwacht dat voor de generatie die over dertig jaar geboren wordt, het bereiken van de honderdste verjaardag eerder regel dan uitzondering zal zijn Beeld ANP XTRA
Het CBS verwacht dat voor de generatie die over dertig jaar geboren wordt, het bereiken van de honderdste verjaardag eerder regel dan uitzondering zal zijnBeeld ANP XTRA

Hij was 72, werkte dag en nacht. Nog een laatste klus had hij voor zichzelf bedacht. Gezien zijn leeftijd was wel enige haast geboden. Hij delegeerde al zijn taken, sloot zich op in zijn kamer en besteedde de tijd die hem restte aan het schrijven van kritisch commentaar bij zijn eigen werk.

Vier jaar later stierf hij, in het jaar 430. Aurelius Augustinus dus, de hardwerkende kerkvader, bereikte een respectabele leeftijd, voor iemand uit de vijfde eeuw. Hij werd maar acht jaar minder oud dan de gemiddelde man nu.

Want die heeft, als hij eenmaal 65 is, gemiddeld nog 19 jaar te leven. Niet alle mannen van nu blijven zo hard doorwerken als onze nijvere kerkvader. En de meeste mannen hebben de laatste vijf jaar van hun leven last van allerlei beperkingen, zoals slechter horen, minder goed kunnen lopen, minder goed kunnen zien. En van eenzaamheid.

Van kwalen en beperkingen had Augustinus zeker ook last, van eenzaamheid minder. Hij woonde vanaf zijn 34ste in een door hemzelf opgerichte kloosterlijke leefgemeenschap. Als geestelijke bleef hij in functie. Wat dat betreft had de kerk al vroeg een soort ouderenbeleid. Hij had geen last van een gevoel van zinloosheid of overbodigheid. Hij had het druk en hij had haast om zijn klus af te maken. Augustinus was geen Hendrik Groen, het personage uit boeken en van de tv-serie die als tachtiger balorig wil bewijzen dat hij er nog mag zijn.

Honderd jaar oud worden

Nederlanders worden oud, al is de gemiddelde leeftijd minder hard toegenomen dan het CBS enige tijd geleden verwachtte. Maar die leeftijd stijgt wel, voor vrouwen wat harder dan voor mannen. Alleen krijgen vrouwen wat eerder gebreken dan mannen, waardoor ze langer met fysieke beperkingen te kampen hebben in de laatste jaren van hun leven. Mannen hebben volgens het CBS er aan het eind van hun leven zo'n vijf jaar last van dat ze fysiek moeten inleveren. Voor vrouwen is dat wel bijna twee keer zo lang.

De optimisten onder ons hopen op de snel voortschrijdende techniek, die wellicht tot meer gezonde en vooral minder gebrekkige laatste jaren zal leiden. Sommige van die optimisten beloven dat we makkelijk honderd jaar oud kunnen worden, met juiste voeding en ingrepen aan bijvoorbeeld de genen. Het CBS verwacht dat voor de generatie die over dertig jaar geboren wordt, het bereiken van de honderdste verjaardag eerder regel dan uitzondering zal zijn.

Ik probeer me voor te stellen wat dat betekent. Witharigen overal. Hoeveel ruimte is er dan over voor jongere generaties? Mijn enthousiasme over een leven dat zo lang mogelijk moet duren neemt eerlijk gezegd wat af, als ik bedenk dat je, hoe jong van hart je je ook voelt, omgeven bent door zoveel ouderen. En ook hoeveel dierbaren je dan verliest, in dat lange leven, aan broers, zussen, vrienden. En is er dan nog genoeg ruimte voor nieuw leven?

Wat vindt u, moeten we blij zijn met het almaar blijven stijgen van de gemiddelde levensverwachting?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Lees ook: Een zeehond verdient geen voorkeur boven een merel of vis

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden