Honderd wereldhelden, bouwers en pioniers

Wie zijn de invloedrijkste personen ter wereld? Time selecteerde er honderd voor zijn jaarlijkse lijst. Als we het blad mogen geloven, wordt de wereld voor een groot deel vertegenwoordigd door het Westen en vooral beheerd door mannen.

Het blad liet andere ’kopstukken’ op de honderd invloedrijksten reageren. Zo zei Silvio Berlusconi over George W. Bush: „Ik weet zeker dat George Bush herinnerd zal worden als leider met grote idealen. Hij is moedig en oprecht en bovenal mijn vriend.”

Ook wereldleiders zoals Poetin, de Chileense president Bachelet, de Zuid-Afrikaanse ANC-leider Jacob Zuma en het Democratisch duo Obama en Clinton en de Republikein McCain ontbreken niet op de lijst.

De dalai lama, de Grieks-orthodoxe leider Bartholomeus I van Constantinopel en Sonia Gandhi zijn volgens het blad revolutionair. Iedereen luistert naar de dalai lama, meldt het blad.

Superhelden komen niet alleen voor in strips, ze leven in de VS. Oprah Winfrey – voor de vijfde keer –, komiek Chris Rock en het glamourduo Angelina Jolie en Brad Pitt kunnen de prijs als held in ontvangst nemen.

Nederland heeft ook een kleine vertegenwoordiging in de lijst. De architect Rem Koolhaas wordt gezien als wereldartiest en eurocommissaris Neelie Kroes als bruggenbouwer.

Maar andere opkomende wereldmachten zoals China, Rusland en India mogen niet worden onderschat, vindt Fareed Zakaria, hoofdredacteur van Newsweek. Hij stelt in het coverartikel dat de Verenigde Staten greep beginnen te verliezen. De Amerikaanse bevolking is in 25 jaar nog nooit zo pessimistisch geweest.

De economische recessie houdt aan en ook de terrorismedreiging gaat door. Het is tijd om een andere positie in te nemen: niet domineren maar leiden, vindt Zakaria.

Newsweek vraagt zich af hoe het komt dat zo veel Libische jongeren zich vrijwillig opgeven om zelfmoordaanslagen te plegen in Irak. Een van de redenen is volgens het artikel de uitzichtloze situatie waarin de jongeren zitten. Ze hebben een diploma, maar geen werk en geen toekomst. Door zich aan te melden, hebben ze toch het gevoel dat ze nuttig zijn geweest, aldus Newsweek.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft in het eerste jaar gefaald en The Economist vraagt zich af of de schade wel te herstellen is. Van de beloofde hervormingen is nog niet veel terechtgekomen en het blad vindt het terecht dat de bevolking Sarkozy niet meer vertrouwt. The Economist neemt het de president kwalijk dat hij zich heeft laten afleiden, verwijzend naar zijn huwelijk met model Carla Bruni. Maar er is nog hoop voor Sarkozy, want slechter dan zijn voorganger Jacques Chirac zou hij het toch niet kunnen doen.

Der Spiegel besteedt extra aandacht aan het Oostenrijkste incestdrama van de familie Fritzl. in het artikel ’Wat een mens tot monster maakt’ gaat het blad gaat ook in op andere incestzaken. De Belgische kindermoordenaar Dutroux en de Duitse kannibaal Armin Meiwes worden ook genoemd in het lijstje ’mens tot monsters’.

Dat Angela Merkel een behoorlijk decolleté heeft, is intussen duidelijk. Maar Der Spiegel meldt dat ze ook een fanatiek voetbalfan is. Publiciteitsstunt of echte supporter?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden