Honderd miljoen voor bijscholing docenten

Minister Van der Hoeven (onderwijs), inmiddels demissionair, trekt 100 miljoen euro extra uit voor de professionalisering van docenten.

Het geld is bedoeld voor bij- en nascholing en begeleiding van beginnende docenten en stagiairs. Veel docenten geven aan dat zij onvoldoende ruimte krijgen om zichzelf te ontplooien en te ontwikkelen.

Dit blijkt uit een onderzoek onder alle Nederlandse docenten, variërend van basisscholen tot universiteiten. Het is het eerste onderzoek waarin alle leerkrachten hun visie op het onderwijs mochten geven. De minister nam de resultaten van dit onderzoek, in opdracht van de Stichting Beroepskwaliteit Leraren (SBL), gisteren in ontvangst. Van der Hoeven kondigde op voorhand aan met deze bevindingen rekening te zullen houden.

Met de werkgevers in het basis- en voortgezet onderwijs en de onderwijsbonden tekende Van der Hoeven gisteren een convenant waarin staat dat de scholen de 100 miljoen ook daadwerkelijk in de professionalisering zullen steken. Het is de bedoeling dat dit bedrag jaarlijks terugkomt op de onderwijsbegroting.

„Dit is een stap in de goede richting”, reageert Walter Dresscher, die namens de onderwijsvakbond AOb zijn handtekening zette. „Al jaren blijkt dat allerlei scholingssubsidies de docenten op de werkvloer niet bereiken. Dit bedrag moet het mogelijk maken tot die basis door te dringen.” Het bedrag had weliswaar vele malen hoger moeten zijn, vindt hij, maar de gedachte is goed. „Wij betreuren het dat het personeel nu steeds meer een radertje in het uurwerk van de directie wordt. Wij willen dat omdraaien: de docenten moeten het met de kinderen gaan maken, waarbij de organisatie vooral faciliterend is.”

Op veel scholen, signaleren de docenten in het onderzoek, staat het personeelsbeleid nog in de kinderschoenen. Voor bij- en nascholing is (te) weinig tijd. Sommige docenten zijn voorstander van een persoonlijk ontwikkelingsbudget.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden