' Honderd miljoen extra voor kinderopvang haalt weinig uit'

” De nieuwe wet op de kinderopvang betekent voor ons financieel een zware achteruitgang”, zegt Lilian Visscher (40) uit Leiden, moeder van twee kinderen (1,5 en 5 jaar).

Haar jongste kind ging vorig jaar nog vier dagen naar het Leidse kinderdagverblijf De Krullevaar. Dit jaar is dat een dag minder geworden. ” Maar voor die drie dagen betalen we nu meer dan voorheen voor vier dagen.” Het duurder worden van de kinderopvang per 1 januari 2005 was voor haar en haar man Peter Visscher (38) overigens niet de hoofdreden om minder te gaan werken. ” Ik had al een dag in de week ouderschapsverlof en mijn man kon ook een dag verlof krijgen. In deze periode met een heel jong kind vinden wij het prettig iets meer thuis te zijn. Maar op den duur gaan we wel weer naar vier dagen terug, denk ik.” Zij vindt het terecht dat minister De Geus (sociale zaken) de middeninkomens die het hardst geraakt zijn door de kostentoename van de kinderopvang, volgend jaar tegemoet wil komen.

” Of wij binnen de groep vallen die compensatie krijgt, weet ik nog niet. Dat moeten we afwachten”, zegt Visscher. ,, Maar het is sowieso heel belangrijk dat er goede voorwaarden geschapen worden om vrouwen aan het werk te krijgen.” De driejarige en jongste zoon van Colette Gonsalves (40) gaat niet langer vier, maar nog maar twee dagen in de week naar het Leidse kinderdagverblijf de Petteflet. Het duurder worden van de opvang speelde mee in dit besluit, legt Gonsalves uit.

” Omdat wij een gesubsidieerde crècheplaats hadden, zijn we nu nog in een overgangsregeling. Daardoor zijn de financiële gevolgen op dit moment nog niet zo erg. Maar die overgangsregeling is tijdelijk. Als die stopt stijgen de kosten voor de kinderopvang heel hard, omdat mijn werkgever en die van mijn man niets vergoeden.” Ook in haar geval is het niet de enige reden om minder te gaan werken. ” Mijn man kon vier dagen gaan werken en wij vonden het goed als hij ook meer tijd heeft met de kinderen. Maar de tweede dag die wij hebben ingeleverd is wel puur om financiële redenen.” Gonsalves begrijpt het overheidsbeleid niet. ” Het kabinet wil meer mensen aan het werk hebben en komt vervolgens met deze nieuwe wet op de kinderopvang. Die wet stimuleert het niet bepaald om te gaan werken. Onbegrijpelijk toch? ” Dat minister De Geus met honderd miljoen euro de kinderopvang voor de middeninkomens nu iets goedkoper gaat maken, zal niet veel uithalen, denkt zij. ” Ouders jojo-en niet graag met hun kinderen. Uiteindelijk wil je een stabiele regeling voor hen. Als je al besloten hebt om minder te gaan werken, draai je dat ook niet opeens weer terug. Ik verwacht niet veel effect van de nieuwe maatregel van De Geus.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden