Honderd kinderen weg bij Amsterdamse 'Gülenscholen'

Zeker tachtig van de vierhonderd leerlingen zijn van school gehaald.Beeld anp

Zeker honderd leerlingen van twee basisscholen in Amsterdam zijn van school gehaald omdat de scholen banden zouden hebben met de Turkse moslimgeestelijke Fethullah Gülen.

Bij basisschool de Witte Tulp in Amsterdam Osdorp zijn zeker tachtig van de vierhonderd leerlingen van school gehaald. Basisschool Cosmicus Impuls in Amsterdam-Noord zag twintig van de 125 leerlingen vertrekken. Volgens een medewerkster van basisschool Witte Tulp worden momenteel gesprekken gevoerd met de ouders. Ook zou de school deze week extra beveiligd worden.

De uitschrijvingen houden vermoedelijk verband met de couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten.

Een woordvoerster van de vereniging van schoolbesturen in Amsterdam kon vandaag nog niet aangeven hoeveel kinderen in totaal zijn uitgeschreven in de hoofdstad. Dat komt omdat er eerst een andere school gevonden moet worden voordat dit mogelijk is. Dat is vaak lastig om dat er niet altijd plek is om kinderen over te plaatsen.

Meer uitschrijvingen
Uit navraag van Trouw bleek twee weken geleden al dat zeven Nederlandse basisscholen die geassocieerd worden met Gülen leerlingen kwijt zijn geraakt. Toen zouden zich al zo'n 24 Turks-Nederlandse kinderen hebben uitgeschreven.

Vorige week werd bekend dat er ook bij het Cosmicus-college, een middelbare school in Rotterdam die in verband wordt gebracht met de Gülenbeweging, tientallen leerlingen zijn vertrokken. Zo'n 28 leerlingen hebben zich vorige week laten uitschrijven, maar dat aantal kan nog oplopen.

Voorzitter Yusuf Altuntas van de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (Isbo) zei eerder tegen Trouw wel te begrijpen dat ouders de 'Gülenscholen' verlaten. Hij zit op één lijn met Erdogan. "In Turkije, waar de top zit, is dit een terroristische organisatie", zegt Altuntas. "In Nederland is het anders, maar toch: het kan zijn dat je ergens voor wordt gebruikt."

De betreffende basisscholen noemen zichzelf overigens geen 'Gülenscholen'. De band met Gülen zou enkel bestaan uit sympathie voor hem onder de bestuurders of sommige leraren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden