Weeskinderen

Honderd gemeenten: kabinet, vang kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op

Tenten en spelende kinderen op Lesbos.Beeld AFP

Honderd Nederlandse gemeenten doen bij het kabinet een oproep om alleenstaande kinderen uit de overvolle vluchtelingenkampen in Griekenland over te nemen. Dat is volgens vluchtelingeninstanties een verdubbeling van het aantal gemeenten dat zich verzet tegen de weigering van het kabinet om vluchtelingenkinderen in Nederland op te vangen.

De gemeente Brunssum is de honderdste gemeente die zich bij de coalitie van welwillende gemeenten heeft aangesloten. In totaal vertegenwoordigen de gemeenten acht miljoen inwoners. Gemeenten die zich aansluiten bij de coalitie doen een appèl op het kabinet om ook kinderen in Nederland op te vangen of zijn bereid een deel van de kinderen in hun gemeente op te vangen.

“Deze brede steun onder gemeenten en provincies laat duidelijk zien dat er groot draagvlak is in de Nederlandse samenleving voor het overnemen van deze kinderen”, aldus Vluchtelingenwerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling. “We roepen gemeenten die nog geen standpunt hebben ingenomen op zich ook aan te sluiten bij de coalitie. Samen kunnen zij een krachtig signaal aan het kabinet afgeven: toon solidariteit in Europa, met deze kinderen op de vlucht, met Griekenland én met andere Europese landen die al wel kinderen opvangen.”

Op diverse plekken vinden demonstraties plaats voor opvang van kinderen in Nederland. Diverse bekende Nederlanders zetten zich ook in. In de coalitie zorgt de kwestie voor veel ongemak, vooral bij het CDA. Het vormt van een splijtende discussie onder christen-democraten over de eigen identiteit. Dinsdag deden lokale afdelingen een oproep aan hun partijbestuur en Haagse fractie om vijfhonderd kinderen op te vangen

Lees ook: Laten we een ding niet vergeten: het gaat om kinderen in die Griekse kampen

In het commentaar van Trouw staat de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. In dit geval over de Griekse kampen. “Het gaat hier om kinderen. Kinderen die door hun ouders, of andere volwassenen in mensonterende omstandigheden verzeild raakten en die een betere toekomst verdienen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden