Hondenbescherming pleit voor registratieplicht

De hondenbescherming vindt het onbegrijpelijk dat landbouwminister Brinkhorst niets voelt voor een algehele identificatie- en registratieplicht (I & R-plicht) van honden.

De minister liet dat vorige week vrijdag per brief weten aan de Tweede Kamer. De I & R-plicht is volgens de hondenbescherming onontbeerlijk bij het aanpakken van problemen met honden. Door individuele registratie van iedere hond zijn problemen als doorfokken, handel, bijtongevallen of mishandeling beter in kaart te brengen en dus te bestrijden.

Minister Brinkhorst pleit voor meer doortastende maatregelen als een fokverbod voor de als gevaarlijk bekend staande hondenrassen Dogo Argentino, Mastino Napolitano, Fila Brasiliero en de American Staffordshire Terriër, maar kreeg in maart geen steun in de Tweede Kamer voor dit voorstel.

De kamerleden zijn, net als de hondenbescherming, voorstander van een verantwoord fokbeleid en een identificatie- en registratieplicht.

Het registreren van een hond gaat door middel van het onderhuids aanbrengen van een chip en kost ongeveer vijftig gulden per hond. Dit bedrag komt voor rekening van de eigenaar.

,,Je moet de I & R-plicht voor honden vergelijken met een kentekenbewijs'', zegt Iaira Boissevain, directeur van de hondenbescherming.

,,Als eigenaar moet je zorgen dat de registratie van je auto in orde is. Doe je dat niet, dan kom je vroeg of laat in de problemen. Er is helemaal geen uitgebreid opsporingsapparaat voor nodig. Blijkt de hond niet gechipt, dan krijgt de eigenaar gewoon een boete.''

Er zijn in Nederland ongeveer 1,5 miljoen honden en jaarlijks moeten zo'n 12000 mensen in het ziekenhuis behandeld worden voor hondenbeten.

Als alle honden geregistreerd stonden, zou een slechte fokker snel opgespoord kunnen worden. Bij een bijtincident is dan door het aflezen van de chip te achterhalen waar de hond vandaan komt.

Door de I & R-plicht wordt iedere geregistreerde eigenaar verantwoordelijk gesteld voor de opvangkosten van de hond. Tevens kan de hondenbezitter beter worden aangesproken op de wettelijke zorgplicht voor zijn huisdier en heeft een goedwillende eigenaar zijn viervoeter sneller terug.

Minister Brinkhorst vindt het I & R-systeem echter te duur en vreest dat het welslagen ervan staat of valt met de bereidheid van de individuele hondenbezitter om mee te werken aan een dergelijke 'burgerlijke stand' voor honden.

De minister is van mening dat er tegenover de toename van administratieve rompslomp geen noemenswaardige voordelen staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden