Honden luisteren echt naar wat je zegt en hoe je het zegt

'Goed zo, Bello. Brave hond.' Ieder baasje praat zo tegen zijn trouwe viervoeter, en dat is maar goed ook. Honden luisteren echt naar wat er gezegd wordt. En letten ook op hoe het gezegd wordt. Sterker nog, als betekenis en intonatie niet overeenstemmen, komt de boodschap niet aan.

Hongaarse biologen melden deze week in het vakblad Science dat de hersenen van honden de tekst van hun bazen op dezelfde manier verwerken als het humane brein. De linkerhelft analyseert de betekenis van de woorden, terwijl de rechterhelft reageert op de toon van het gesprokene. Het kan zijn, schrijven de onderzoekers, dat honden een opmerkelijk snelle evolutie hebben doorgemaakt en in de pakweg tienduizend jaar dat ze in menselijke kringen verkeren, deze vaardigheid hebben verworven. Maar ze vinden het waarschijnlijker dat het vermogen om betekenis en emotie in verschillende hersendelen te verwerken ouder is dan de mens zelf.

De biologen leerden dertien honden om volkomen rustig te blijven liggen in een MRI-scanner. Vervolgens spraken hondentrainers de dieren toe, op een prijzende of neutrale manier. En dat in allerlei combinaties. Prijzende woorden op een neutrale toon. Of juist andersom: woorden zonder betekenis - voor honden althans - op een prijzende, hogere toon uitgesproken.

De MRI liet zien dat de honden de afzonderlijke woorden herkenden, met hun linkerbrein. En de toon met de gehoordelen van de rechterhelft analyseerden. Bovendien: alleen als prijzende woorden op een prijzende toon werden uitgesproken, lichtte het beloningsgebied in de hersenen op. Veel sterker dan wanneer toon of betekenis neutraal waren.

Dat wil niet zeggen dat honden niet met hun staart gaan kwispelen als het baasje op een lieflijke toon zegt dat het een stinkend rotbeest is. Zo taalvaardig zijn ze nou ook weer niet. Maar de dieren letten bijvoorbeeld ook op de lichaamstaal van hun baasje. En als deze dat vaker zo blijft zeggen, gaat Bello volgens de biologen vermoedelijk denken dat 'stinkend rotbeest' aardig bedoeld is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden