Hond uit lab kan gewoon oud worden

Het doen van dierproeven op labradors kwam de Universiteit van Maastricht vorige week op een stroom van kritiek te staan. Stichting hulp en herplaatsing huisdieren (Shhh) kreeg daarop aanzienlijk meer telefoontjes van mensen die een hond wilden opvangen. Magda Elsinga is voorzitter van deze stichting die ervoor zorgt dat honden na hun tijd als proefdier een plaats in een gezin krijgen.

Organiseren jullie reddingsacties om honden te bevrijden van dierproeven?

"Nee, we worden meestal gebeld door de bedrijven die proeven uitvoeren. Wanneer de honden niet meer nodig zijn, kunnen wij ze ophalen. Alle honden zijn ingeënt, gechipt en gezond wanneer ze bij ons aankomen."

Mensen denken misschien dat laboratoria waar ze dierproeven doen malafide organisaties zijn?

"Dat zijn het absoluut niet. Niet iedereen mag zomaar dierproeven doen. Er is toestemming nodig van verschillende commissies. De bedrijven betalen een deel van onze onkosten. De honden zitten in een groepshuisvesting en zij worden ook uitgelaten. Soms kan dat niet doordat buiten dierenactivisten staan."

Hebben jullie iedereen blij kunnen maken met een huisdier?

"De eerste week na het nieuws over de labradors in Maastricht kregen we zo'n zestig tot zeventig reacties. We zien steeds vaker dat mensen die kanker hebben gehad een hond opvangen. Zij zijn blij dat ze zijn genezen, mede dankzij de onderzoeken. Door een hond te adopteren kunnen ze iets terug doen. Dat is mooi, maar wie een hond wil adopteren moet bij ons eerst een traject doorlopen."

Waar moeten mensen aan voldoen die een hond willen adopteren?

"De dieren kunnen angstig zijn. Ze hebben nog niet veel meegemaakt, kennen geen televisie, auto's of koffiezetapparaat. Kinderen of andere dieren hebben ze meestal nog nooit gezien. Hier moeten ze op een rustige manier aan wennen. Het helpt als mensen al een hond hebben. Op deze manier hebben ze steun aan elkaar."

Zijn honden die als testdier gebruikt zijn zwakker of worden ze sneller ziek?

"Meestal niet. Ze kunnen na die testen net zo oud worden als andere dieren. Dieren die na de proeven wel ziektes krijgen of zwak zijn, eindigen met euthanasie. Dus niet de honden die wij krijgen. De fokkerijen die honden speciaal fokken als proefdier proberen ook een zo gezond mogelijk ras te krijgen. Gezonde honden zijn namelijk geschikter om mee te testen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden