Homs merkt niets meer van bestand

VN-waarnemers arriveren in Syrië

Terwijl de eerste VN-waarnemers in Syrië aankwamen om te controleren of de wapenstilstand tussen regering en opstandelingen wordt nageleefd, vroegen bewoners van de stad Homs zich af, over welke wapenstilstand de buitenwereld het had. Gisteren viel volgens activisten in de stad elke paar minuten een granaat.

Over heel Syrië gezien was het de afgelopen dagen rustiger, sinds het officiële begin van het bestand vorige week donderdag. Terwijl er op het hoogtepunt van de opstand dagen waren met honderd doden (in totaal vielen er het afgelopen jaar naar schatting 10.000), waren dat er het afgelopen weekeinde slechts enkele tientallen.

Voor beide zijden was dat echter voldoende reden om te zeggen dat de andere partij het bestand niet naleeft. De Syrische regering rapporteert, in tegenstelling tot wat het afgelopen jaar gebruikelijk was, alle incidenten, zoals de aanval op een politiebureau in Aleppo. Ze zegt dat de regering zal terugslaan tegen terroristische groepen die "hun aanvallen tegen burgerlijke en militaire doelen hysterisch hebben opgevoerd".

Voor westerse regeringen is het wel duidelijk waar de schuld vooral ligt. Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice was het bombardement van Homs 'absoluut' een schending van het bestand. De resolutie van de Veiligheidsraad die het sturen van waarnemers regelt, veroordeelt "de wijdverspreide schendingen van mensenrechten door de Syrische autoriteiten, en welke mensenrechtenschendingen dan ook door bewapende groepen".

De zes waarnemers zullen in Damascus kwartier maken, waarna in de loop van de week nog 25 blauwhelmen zullen arriveren, gerecruteerd uit VN-waarnemersmissies in de regio, zoals in de Golan tussen Israël en Syrië en tussen Soedan en Zuid-Soedan. Uiteindelijk kan de missie uitgroeien naar 250 mensen, maar daar is dan een nieuwe resolutie voor nodig.

Het bestand is onderdeel van het door oppositie en regering aanvaarde plan van Kofi Annan, afgezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga. Het behelst daarnaast de terugtrekking van het leger uit bevolkingscentra, het toelaten van humanitaire hulp, het vrijlaten van politieke gevangenen, vrije beweging voor journalisten en het recht op demonstreren.

Van die andere punten is nog niet veel terechtgekomen. Het leger is nog volop in steden aanwezig, en protestdemonstraties die zaterdag in veel steden werden gehouden om de nieuwe vrijheid op te eisen, werden met geweld onderdrukt. Alleen al daarbij zouden tussen de zes en dertien doden zijn gevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden