Homovader of heteromoeder maakt niks uit

Sir Elton Johnen zijn partner zijn net zulke goede ouders als elk hetrostel. Beeld Photo News
Sir Elton Johnen zijn partner zijn net zulke goede ouders als elk hetrostel.Beeld Photo News

Als mannen aan het vaderen slaan, verandert er van alles in hun hersenen - net als bij moeders. Dat blijkt uit Israëlisch onderzoek, deze week gepubliceerd in wetenschapsblad PNAS.

De auteurs verwijzen naar allerlei eerder hersenonderzoek bij moeders en moederdieren. Daaruit blijkt dat het moederschap diverse hersengebieden in een hogere versnelling brengt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de amygdala, het 'schakelbord' voor emotionele prikkels diep in de hersenen: dat toont al tijdens de zwangerschap veranderingen. De veranderende hersenactiviteit maakt de moeders waakzaam, en zorgt ervoor dat ze begrijpen wat hun kind aan zorg nodig heeft.

Maar hoe zit het dan met vaders? Die zijn pas heel recent een belangrijk deel van de zorg voor kinderen op zich gaan nemen, dus evolutionair bezien hebben ze een flinke achterstand. Bovendien zijn moderne vaders - bijvoorbeeld in homostellen - vaak niet de biologische ouder van hun kind, terwijl ze wel een echte ouderrol op zich nemen.

Het antwoord is: het maakt allemaal niet zoveel uit. Er zijn verschillende hersencircuits die actief worden als mensen de zorg voor kinderen op zich nemen. Dat gebeurt bij vrouwen en bij mannen, bij 'eigen' nageslacht en bij kinderen die verwekt zijn door een ander.

"Sekseverschil zien de onderzoekers bijna niet", constateert Johan Bolhuis, hoogleraar cognitieve neurobiologie aan de Universiteit Utrecht. "Het gaat er blijkbaar vooral om hoe intensief mensen bij de verzorging van het kind betrokken zijn: hoe intensiever, hoe duidelijker de veranderingen in het brein. Bij vrouwen en bij mannen."

De onderzoekers filmden heteroseksuele moeders en vaders, en homoseksuele vaders. En ze brachten de hersenen van deze mensen - allen voor het eerst ouder - in beeld met MRI, terwijl ze keken naar beelden van zichzelf terwijl ze met hun kinderen in de weer waren. Op die manier werd gemeten hoe hun hersenen op hun kind reageerden.

De hersen-MRI's leken bij alle ouders op elkaar, maar er waren wel accentverschillen. Bij de moeders sprong vooral de activiteit van de amygdala eruit. Bij de heterovaders was een specifiek deel van de zijkwab van de hersenen opmerkelijk actief, een hersengebiedje dat van alles te maken heeft met sociale processen en het voorspellen van het gedrag van anderen. Bij de homovaders waren zowel het gebiedje in de zijkwab als de amygdala extra actief.

"Bij zorgende heterovaders is er misschien toch een zekere rolverdeling tussen man en vrouw: de vrouw is er meer voor het knuffelen, de man zorgt ervoor dat het kind op tijd op de crèche is", vermoedt Bolhuis. "Bij de homovaders in dit onderzoek groeien de kinderen op zonder de dagelijkse zorg van de moeder. Dat zou verklaren waarom de hersenactiviteit van deze homovaders meer lijkt op die van heteromoeders."

Volgens Bolhuis laat het onderzoek zien dat het ouderschap niet speciaal door de evolutie in het moederbrein is gebeiteld. Het mannenbrein is er uitstekend geschikt voor: "Dit toont andermaal aan dat het brein kneedbaar is, en zich heel goed aan de omstandigheden kan aanpassen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden