Update

'Homotherapie' niet meer vergoed door zorgverzekeraars

null Beeld ANP
Beeld ANP

De omstreden homotherapie die werd aangeboden door de orthodox-protestantse organisatie Different, hoeft niet meer te worden vergoed door de zorgverzekeraars. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft dat besloten en stuurt vandaag een brief naar de Tweede Kamer

Volgens minister Schippers is het geen psychiatrische stoornis als mensen hun homoseksuele gevoelens niet kunnen of willen uiten vanwege hun geloof, maar een religieuze uiting. 'Er is dan ook geen sprake van een psychiatrische diagnose, geen sprake van psychiatrische behandeling en dus geen sprake van verzekerde zorg', concludeert de minister vandaag.

Zorginstelling Different kwam eerder dit jaar in opspraak toen Trouw berichtte dat verzekeraars en artsenorganisaties het vreemd vonden dat 'homotherapie' werd vergoed vanuit de basisverzekering. Different helpt christelijke homo's die worstelen met hun geaardheid om homoseksuele gevoelens te onderdrukken.

Filosofie
Volgens Different is homoseksualiteit geen geaardheid maar een 'gerichtheid'. De organisatie claimt christelijke homo's die geestelijk in de knoei zijn geraakt te kunnen helpen. Een depressieve cliënt krijgt te horen dat de behandelaars alle aandacht richten op de oorzaak van de depressie, de homoseksualiteit.

Dat is een ziekte die te genezen is, luidt de filosofie. Artsenorganisatie KNMG verwierp die zienswijze. Volgens de organisatie richtte Different eerder schade aan dan dat er hulp werd geboden. Different is onderdeel van de orthodox-christelijke organisatie Tot Heil des Volks.

Minister Schippers noemde de homotherapie eerder dit jaar 'bizar' en besloot tot een onderzoek.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden