Homostel weggepest uit Amsterdam

Aangifte | Een paar uit Slotervaart is de doodsbedreigingen beu. Ze vertrekken, en doen aangifte tegen hun belagers.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Toen een vriend van een buurjongen zondag Daan Winter-Stroman bedreigde, was de maat vol. "Ik heb bij de politie aangifte gedaan van doodsbedreiging. Ze roepen voortdurend dat homo's dood moeten", zei hij gisteren. Samen met zijn partner Willem Stroman wordt hij naar eigen zeggen al enige tijd gepest door de buurjongen en door Marokkaanse hangjongeren uit de buurt. Volgens Winter-Stroman gooien de jongens met stenen tegen het raam en worden ze tot diep in de nacht wakker gehouden.

Inmiddels hebben in Amsterdam diverse instanties zich met de zaak bezighouden. De wijkagent komt regelmatig langs om te bemiddelen tussen het homostel en de Marokkaanse buren. Stadsdeelvoorzitter van Nieuw West, Achmed Baâdoud, zegt met de zaak in zijn maag te zitten. Hij wil in principe dat de treiteraars weggaan en niet de slachtoffers. Baâdoud heeft gisteren aangegeven dat er nog een ander homostel in Nieuw West is dat voortdurend wordt geïntimideerd.

Het echtpaar Winter-Stroman wil zo snel mogelijk verhuizen. Woningcoöperatie Eigen Haard wil voor hen op zoek naar een andere woning in Amsterdam, maar dat willen zij niet. "Ik voel me in Amsterdam niet meer veilig", zegt Daan Winter-Stroman. Een huis buiten Amsterdam vereist een urgentieverklaring, en die krijgt het echtpaar niet op korte termijn.

Het homo-echtpaar woont sinds zeven maanden in de Sierwijk in Slotervaart. Hun eerste melding van geluidsoverlast dateert van februari. "Toen ik de buren vroeg om 's nachts wat stiller te doen, werd ik meteen uitgescholden. Die scheldpartijen werden steeds erger." Een bemiddelend gesprek tussen politie, het stel en de buren is ooit goed verlopen, maar de rust was van korte duur. Het echtpaar is sinds zondag niet meer thuis.

De Amsterdamse politie erkent dat zij het echtpaar in eerste instantie heeft geadviseerd om geen aangifte te doen tegen hun buren. Volgens een woordvoerster van de politie is dat bijna standaard. "Een aangifte is een officieel verzoek tot strafrechtelijke vervolging. Onze ervaring is dat zo'n stap in een burenruzie de zaak doet escaleren en zeer zelden leidt tot een oplossing." Nu de aangifte binnen is, komt er een onderzoek.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden