'Homoseksuelen mogen imam El-Moumni wel dankbaar zijn'

AMSTERDAM - Al blijven er moslims die homoseksualiteit afwijzen, de dialoog erover is op gang gekomen door de inbreng van imam El-Moumni. Daar zouden homoseksuelen hem achteraf dankbaar voor moeten zijn, zegt Haci Karacaer.

Karacaer, directeur van de Turkse vereniging Milli Göruüs, bepleit samen met Mohamed Sini, voorzitter van de Stichting Islam en Burgerschap, een andere opvatting over homoseksualiteit onder moslims. Ze zijn optimistisch over de uitkomst, want de 'voorhoede' van verlichte moslims groeit, zeggen ze in het blad COC Update.

Volgens Sini is acceptatie van homoseksualiteit een kwestie van beschaving. Twee jaar gelden sprak niemand over homoseksualiteit; door de uitspraken van imam El-Moumni -homo's als varkens- veranderde dat. Daar mogen homo's hem wel dankbaar voor zijn, aldus Karacaer.

Overigens is onduidelijk of de Rotterdamse imam nog aan zijn Annasr-moskee is verbonden. Er was ook intern veel kritiek op zijn optreden; vorige week kondigde hij onverwacht aan dat hij zijn laatste preek hield, maar liet zich door de aanwezigen verbieden te blijven.

Karacaer wil met alle plezier 'advocaat' voor homo's zijn. Naar zijn overtuiging is homoseksualiteit geen godsdienstig, maar een maatschappelijk vraagstuk. Het probleem is niet de islam, het zijn de moslims zelf, zegt hij. Die kunnen hun vastgeroeste ideeën veranderen door erover te praten.

Ook Sini is niet van de schocktherapie, maar van de geleidelijke aanpak. Via islamitische sleutelfiguren moet de discussie gevoerd.

Sini's Islam en Burgerschap werkt samen met de stichting Yoesoef en het Humanistisch Verbond aan acceptatie van homoseksuelen, ook in moskeeën. In hun project 'Dialoog' bespreekt men homoseksualiteit, religie, levensbeschouwing en ethiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden