'Homoseksuele sporters in gevaar gebracht door journalist'

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De Amerikaanse website Daily Beast heeft de veiligheid van homoseksuele deelnemers aan de Olympische Spelen op het spel gezet met een onverantwoorde reportage, vinden homo-activisten. De site heeft het verhaal inmiddels weer offline gehaald, maar de identiteit van sommige homo's die nog in de kast zaten, ligt nu op straat.

Voor het verhaal, dat gisteren op de website The Daily Beast verscheen, installeerde een journalist verschillende dating-apps, zoals Tindr en Grindr, op zijn telefoon, en keek wat hij zoals aan dates kon scoren in het Olympische dorp.

De journalist, zelf heteroseksueel en getrouwd, bleek vooral succes te hebben op homo-datingapp Grindr. Hij deed in zijn verhaal verslag van zijn matches. Weliswaar zonder namen te noemen, maar met genoeg details, zoals lengte, gewicht en nationaliteit, die het bij elkaar niet heel moeilijk maakten om te googlen welke sporters op zijn invitatie waren ingegaan.

Het probleem: veel van deze sporters zijn nooit openlijk uit de kast gekomen. En in veel gevallen met goede reden: bijvoorbeeld omdat ze uit landen komen waar homoseksualiteit verboden is, of op zijn minst maatschappelijk zeer omstreden. En de journalist had zich bij zijn 'onderzoek' niet bekend gemaakt als journalist.

Verontwaardiging
Het duurde dan ook niet lang voor er een storm van verontwaardiging opstak over de schade die het artikel aan de atleten zou kunnen berokkenen. "Hun ploeggenoten kunnen ze buitensluiten, hun families kunnen ze verstoten, hun landen kunnen ze in de gevangenis zetten", vatte Slate het samen.

Vox vroeg zich intussen af, wat de journalistieke noodzaak van het artikel was. "Wat we ervan opsteken? 1. Mensen houden van seks. 2. Mensen gebruiken dating-apps om seks te vinden. 3. Olympische atleten zijn mensen, en houden dus ook van ses en dating-apps."

Reactie
The Daily Beast beperkte zich aanvankelijk tot het weghalen van enkele details uit het verhaal. Maar bleef achter het artikel staan. Tot woede van bijvoorbeeld Amini Fonua, een openlijk homoseksuele zwemmer die namens Tonga meedoet aan de Olympische Spelen.

"Het is nog altijd illegaal om homoseksueel te zijn in Tonga, en ik ben wel sterk genoeg om mezelf te zijn tegenover de hele wereld, maar niet iedereen is dat", tweette Fonua. "Dat moet je respecteren."

Uiteindelijk bezweek The Daily Beast voor de druk, en haalde het artikel alsnog offline. "We zaten verkeerd. Het spijt ons."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden