Homoseksuele ambtsdragers welkom in NGK-gemeenten Utrecht en Groningen

Psalmboek in een kerkbank.Beeld anp

Vanaf nu kunnen homoseksuele gelovigen ouderling of diaken worden in de Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) in Groningen als Utrecht als zij 'een relatie van liefde en trouw' hebben. Dit gaat tegen de lijn van het bredere kerkverband in.

Vorig jaar verscheen een rapport van een speciale NGK-commissie over de vraag of homoseksuelen leiding mogen geven aan een kerkgemeenschap. De commissie zag daar ruimte voor. Maar de landelijke vergadering nam het advies van de commissie niet over vanwege principiële bezwaren.

De vergadering besloot begin dit jaar de beslissing aan plaatselijke gemeenten over te laten. Nu hebben Utrecht en Groningen de ambten van ouderling (zielenzorg) en diaken (maatschappelijk werk van de kerk) opengesteld voor homoseksuelen met een relatie, meldt het kerkblad 'OnderWeg'. In de gemeenten heeft een minderheid bezwaren tegen het besluit.

De NGK-kerken zijn van oudsher vrijzinniger dan andere gelovigen die zich ook 'gereformeerd' noemen: de Gereformeerde Gemeenten, de Christelijk Gereformeerde Kerk (CGK) of de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv). Van de laatste groep zijn de Nederlands gereformeerden afgescheiden in de jaren zestig. Het kerkgenootschap heeft ongeveer dertigduizend leden.

De gemeenten van Utrecht en Groningen verwijzen naar 'hun eigen visie en de lange weg die ze met dit onderwerp gegaan zijn', meldt OnderWeg. Beide gemeenten hebben sinds het ontstaan van het kerkverband een vrijere opstelling tegenover de NGK: zij hebben daarom een aparte status.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden