Homoseksueel kan nu voor eigen thuiszorg kiezen

Jan Nieuwenhuis: 'Bij ons weet een klant zeker dat zijn homoseksualiteit geaccepteerd wordt'. Beeld Patrick Post

De foto van haar overleden vrouw verstopte ze. Uit voorzorg. Telkens wanneer er een thuishulp over de vloer kwam, zorgde ze dat de beeltenis van haar partner uit het zicht stond. Uit angst dat haar gevoelens voor vrouwen niet in goede aarde zouden vallen bij haar hulp, hield de zeventigplusser haar mond.

Dit was een reden om Gay Care Amsterdam op te richten, zegt directeur Jan Nieuwenhuis (52), een thuishulporganisatie voor lesbiennes, biseksuelen, homo's en transgenders die verzorging of verpleging aan huis nodig hebben, in eerste instantie in en om Amsterdam.

"Mantelzorg is voor onze doelgroep moeilijk te organiseren, omdat veel homo's geen kinderen hebben." En in de familie hebben homoseksuele ouderen soms last van acceptatieproblemen, weet Nieuwenhuis. "Amsterdam heeft altijd grote aantrekkingskracht gehad op homo- en biseksuelen uit het hele land, waardoor zij nu soms ver van hun familie wonen. En de anonimiteit van een grote stad maakt mantelzorg moeilijker te organiseren."

Speciale training
Vanaf morgen kunnen belangstellenden officieel een beroep doen op de nieuwe thuishulporganisatie, die officieus sinds een week actief is en vijf klanten aan zich heeft gebonden. "Bij ons weet een klant zeker dat zijn homoseksualiteit geaccepteerd wordt."

De thuishulpen van Gay Care Amsterdam - die zelf niet per se homoseksueel hoeven te zijn - hebben dezelfde taken als een reguliere thuishulp. De drie medewerkers in vaste dienst hebben een speciale training achter de rug waardoor ze op de hoogte zijn van de homoseksuele leefwereld en specifieke, zorggerelateerde zaken kennen. "Bijvoorbeeld hiv-besmetting of hepatitis C. Bovendien schrikken wij niet zo snel van vragen over seksualiteit. Bijvoorbeeld van de vraag van een oudere man, die graag zijn scrotum geschoren wilde hebben. Onze thuishulpen zijn ook getraind op zaken die op homo- en biseksuelen een andere impact hebben. Huiselijk geweld, onder meer."

 
Mantelzorg is voor onze doelgroep moeilijk te organiseren, omdat veel homo's geen kinderen hebben

Omdat beide partners qua kracht aan elkaar gewaagd zijn en een vrouw geen andere vrouw zou kunnen verkrachten, zou mishandeling binnen een homoseksuele relatie niet voorkomen, is de stereotype redenering. En als het tussen twee vrouwen dan tóch tot geweld komt, wordt al snel gewezen naar de mannelijkste of sterkste vrouw. Fout, zo blijkt uit onderzoek, en leerden de thuishulpen van Gay Care Amsterdam in de training.

Heteroleven overleefd
Uit ander onderzoek blijkt dat homoseksuele ouderen zich soms gedwongen voelen terug de kast in te gaan, omdat zij het gevoel hebben dat zij in hun woonvorm niet vrijuit over homoseksualiteit kunnen praten. Nieuwenhuis. "Wij vermoeden dat het bij thuiszorg ook zo werkt. Dat horen we ook van klanten. De oudere homoseksueel heeft in veel gevallen een deel van zijn leven doorgebracht in de kast, ook een heteroleven geleefd.

"Op oudere leeftijd zijn we het meest kwetsbaar en hebben we veel zorg nodig. Juist dan is de behoefte het grootst om over het verleden te praten: hoe het vroeger was, maar ook over de partner. Dat is lastig als je niet weet of homoseksualiteit door de thuiszorgmedewerker wordt geaccepteerd. Uit voorzorg houden zij dus maar hun mond, en kunnen zij hun levensverhaal niet kwijt."

Een speciale woonvorm voor deze doelgroep wordt in de toekomst een optie, verwacht Nieuwenhuis: "Daar zijn we nu mee bezig. Niet in de vorm van sociale woningbouw, maar eerder een complex met gemeenschappelijke ruimtes. Maar daarvoor zijn miljoeneninvesteringen nodig."

 
Oudere homo's gaan soms gedwongen de kast weer in
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden