Homoseksualiteit 'wegbidden', kan het dan toch?

null Beeld

Gebed en geestelijke hulp kunnen van een homo wel degelijk een hetero maken, stellen Amerikaanse psychologen. Een wetenschappelijk tijdschrift vindt het bewijs sterk genoeg om erover te publiceren. Maar kritiek is er genoeg.

Zeven jaar lang volgden Stanton Jones en Mark Yarhouse deelnemers van de 'homobekeringscursus' Exodus. Hun conclusie: de christelijke methode om homoseksuelen op het andere geslacht te laten vallen heeft soms succes.

In 23 procent van de gevallen leidt de cursus tot een succesvolle 'bekering'. Dertig procent van de deelnemers noemde zich na afloop 'stabiel kuis'. Een vijfde zag zijn 'geaardheid' niet veranderen.

Toets
Jones en Yarhouse, beiden werkzaam aan een christelijke universiteit, publiceerden hun resultaten in 2007 al in boekvorm. Critici wisten wel waarom ze niet voor een wetenschappelijke publicatie kozen: het onderzoek zou de toets der kritiek niet doorstaan.

Nu bewijzen de psychologen het tegendeel. Het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Sex and Marital Therapy liet hun onderzoek 'peer reviewen' door andere wetenschappers en nam de vinding op zijn najaarseditie. Dat verscheen afgelopen week.

Collega-wetenschappers en bloggers wijzen op de mazen in het onderzoek. Ze vragen zich af of de 'bekeerlingen' werkelijk hetero werden. De Amerikaanse Vereniging voor Psychologen stelde eerder dat verandering in geaardheid onmogelijk is.

Onderdrukken
'Van de 98 sterk gemotiveerde deelnemers kon slechts een klein en niet-gespecificeerd deel hun seksuele gevoelens onderdrukken', schrijft één van hen. 'Of ze werden iets meer biseksueel. Waarschijnlijk werd niet één van hen hetero.'

Een lesbische christelijke blogger wijst op het 'vooruitzicht van eeuwige verdoemenis' dat deelnemers voorgehouden zou worden. Gelovige homoseksuelen zouden vooral bang zijn. 'Deze mensen willen alles doen om veroordeling te vermijden. Ook als dat betekent dat ze als bewijs iemand van het andere geslacht moeten trouwen.'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden