'Homoseksualiteit is een gave van God'

Actievoerende homo's en symphatisanten verlieten de mis in de Sint Janskathedraal in Den Bosch. Foto: Jörgen Caris, Trouw

Homoseksualiteit is een zonde, leert de rooms-katholieke kerk officieel. Het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores (WKHP) probeert deze kerkelijke opvatting al jaren te nuanceren.

Nu moet een nieuwe website, www.homopastor.nl, homoseksualiteit in de kerk bespreekbaar maken. Theo Koster (60), homo, dominicaan en studentenpastor in Nijmegen, licht het toe.

Een website over homo's in de kerk, nu pas?
"Ja, we zijn jarenlang aan het prutsen geweest. Mensen wisten ons niet meer te vinden. Toch merken we dat er nog steeds vragen zijn over homoseksualiteit. Er wordt vaak gesteld dat de homo-emancipatie is voltooid, maar dat is echt niet zo. Met name voor gelovige jongeren is het iets dat niet vanzelfsprekend is. "

Is dat zo vreemd? De rooms-katholieke kerk noemt homoseksualiteit toch zelf een zonde?

"Als zware zonde zelfs, maar dat is homoseksualiteit niet. Hoewel de bisschoppen op dit moment die conservatieve koers varen, wordt er elders in de kerk wel ruimer gedacht over homoseksualiteit. Volgens ons is het een vondst van de Schepper, een gave Gods. Ik ben ook absoluut niet tegen het homohuwelijk. Het is belangrijk dat gelovige homo's weten dat deze opvatting er ook is in de kerk. In de jaren zeventig werd er in de kerk veel opener over homoseksualiteit gesproken dan nu. De kerk is zeer gesloten geworden. We hebben de klok vijftig jaar teruggezet."

Mag u dit wel zeggen, als geestelijke in dienst van de kerk?
"Ik ben homo, maar ik leef precies volgens de regels van de kerk. Zo zie ik als priester van een relatie af. Als ik een relatie zou hebben, ja, dan zou het snel over zijn. Ik mag deze opvatting bovendien hebben, zolang ik er maar bij zeg dat het niet de officiële kerkleer is. Nu zeggen de bisschoppen: 'Och, het is die Koster.' Ik ben dus niet bang voor maatregelen."

Past uw pleidooi voor openheid wel bij de huidige rooms-katholieke kerk?
"De kerk is inderdaad verhard. Toen ik in de jaren zeventig hier in Nijmegen studeerde was homoseksualiteit gewoon bespreekbaar aan de priesteropleiding. Nu is dat niet meer zo. Nu zijn priesterstudenten bang dat ze nergens benoemd zullen worden als ze er hun mond over open doen. Dat vind ik onbegrijpelijk. Want juist die geslotenheid over seksualiteit leidt tot al die ellende die nu met die misbruikschandalen boven tafel komt. Inderdaad, ik voel me soms wel eens een roepende in de woestijn."

Hoe lost uw website dit probleem op?
"Op de website zijn allerlei teksten te vinden waaruit blijkt dat er ook binnen de rooms-katholieke kerk ruimer gedacht wordt. Een deel ervan is ook in het Engels en het Spaans te lezen. Vooral in Latijns-Amerikaanse landen is nog heel veel werk te verrichten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden