Homopredikant stapt op na ophef trouwerij

Van onze redactie religie & filosofie

amsterdam – De anglicaanse priester David Lord is teruggetreden na commotie over zijn kerkelijke homohuwelijk in het hart van de Anglicaanse gemeenschap in Londen.

De Nieuw-Zeelander trouwde op 31 mei voor de kerk met een andere geestelijke, de Brit Peter Cowell. Conservatieve anglicanen, vooral uit Afrika, beschuldigden het mannelijke koppel ervan het bijbelse gezag en de heiligheid van het huwelijk hiermee te ondermijnen.

De anglicaanse bisschop van Londen heeft inmiddels verklaard dat zijn Church of England een kerkelijke inzegening na een burgerlijk partnerschap niet steunt en heeft een onderzoek naar de omstreden ceremonie gelast. Die vond plaats in de twaalfde-eeuwse kathedraal St Bartholomew’s, eerder het decor voor de komische film Four Weddings and a Funeral. De kerkdienst verliep volgens de traditionele liturgie van de anglicaanse kerk. Kerkleider Martin Dudley, die de ceremonie voltrok, is verbaasd over de commotie. „Het was een vreugdevolle, goddelijke zegening van twee mensen, geen kerkelijk homohuwelijk”, aldus Dudley. „Ik heb de instructies van de bisschop niet geschonden”, verklaarde hij voor de BBC.

Twee jaar geleden drong Dudley al tevergeefs bij de Londense bisschop aan op een officiële status voor de kerkelijke zegening van burgerlijke partnerschappen. Buitenlandse – behoudende – bisschoppen zouden naar Dudley's smaak niet zo’n groot cultureel stempel mogen drukken op de wensen van een grote groep homoseksuele geestelijken en andere gelovigen binnen de Church of England.

Afrikaanse bisschoppen lieten al eerder weten de komende topconferentie van anglicanen in Canterbury te boycotten en in plaats daarvan deel te nemen aan de conservatieve tegenhanger, de Anglican Future Conference in Jeruzalem.

Times online meldt dat al meer dan tweehonderd anglicaanse bishoppen dit voorbeeld volgen. Voornamelijk vanwege de naar hun smaak te liberale houding inzake homoseksualiteit van de episcopale kerk, de Amerikaanse tak van de anglicaanse kerk. Kerkleider van de episcopalen, Katherine Jefferts-Schori verklaart in The Guardian dat ’huwelijksceremonies’ als die van Lord en Cowell vaker voorkomen in de anglicaanse kerken in Nieuw Zeeland, Schotland en Canada dan in de VS.

Liberalen uit het anglicaanse kamp in Groot-Brittannië reageerden teleurgesteld op het vertrek van de homoseksuele priester.

„Op wat de mooiste dag van hun leven had moeten zijn, werden ze verschoppelingen binnen hun eigen kerk”, aldus Giles Fraser, dominee en leider van de campagne voor gelijke rechten van homoseksuele christenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden