Homoleraar wil nieuwe generatie christenen iets meegeven

Duran Renkema met zijn hond Casper. Vandaag wordt de wet zo aangepast dat scholen een docent niet meer mogen ontslaan om het enkele feit dat ze homoseksueel zijn. Beeld Inge van Mill
Duran Renkema met zijn hond Casper. Vandaag wordt de wet zo aangepast dat scholen een docent niet meer mogen ontslaan om het enkele feit dat ze homoseksueel zijn.Beeld Inge van Mill

Het is absoluut een feestdag, als vandaag een 'kwetsend en discriminerend wetsartikel' door de Tweede Kamer wordt aangepast, vindt Duran Renkema. "Ik ben in een circus terechtgekomen, heb heel wat bagger over me heen gehad. Maar het was het waard."

Rob Pietersen

Vandaag komt een einde aan een hectische, spannende periode van drie jaar die diepe sporen heeft nagelaten. Maar ook mooie vriendschappen opleverde. "Met de wet sluit ik iets af. Zeker. Aan de andere kant hopelijk toch ook weer niet. Ik wil iets blijven betekenen voor homoseksuele leraren die in het christelijk onderwijs dezelfde rotervaringen hebben als ik. Die te maken hebben met onbegrip, geweld, discriminatie, hun baan kwijtraken en in een isolement terechtkomen", aldus Renkema (46).

De Kamer stemt vandaag in met een wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat scholen maar ook andere instellingen of organisaties die gebaseerd zijn op een geloofsovertuiging, voortaan geen leraren mogen ontslaan of leerlingen mogen wegsturen vanwege 'het enkele feit' dat ze homoseksueel zijn. Toen het wetsvoorstel vorige week in de Kamer werd besproken, besloot minster Plasterk (binnenlandse zaken) met: "Bij de maanlanding werd gezegd: het is een kleine stap voor de mens, maar een grote sprong voor de mensheid. Zo zie ik dit wetsvoorstel ook."

Ontslag
Het COC streed twintig jaar voor afschaffing van de zogeheten 'enkele-feitconstructie'. De echte doorbraak vond drie jaar geleden plaats. Dankzij Renkema. Hij werd in 2011 door een vrijgemaakt-gereformeerde basisschool in Oegstgeest ontslagen om zijn geaardheid. Renkema was de eerste homoleraar die ontslag op die grond aanvocht.

Dat er nooit eerder een ontslag is aangevochten op een orthodox-christelijke school, is niet omdat er geen andere gevallen zijn, zegt Renkema. "Er kan zó op je ingepraat worden. Dus blijven veel homo's onzichtbaar. Of ze laten zich wegpesten. Het is schandalig dat er zo mensen worden geloosd."

Hij stelde zijn ontslag aan de kaak, het leverde hem het gelijk van de rechter, en heel veel publiciteit op. "Wat een mallemolen. Ik zag overal van Facebook geplukte foto's van me in de krant, iedereen had een oordeel over me. En niet alles was even aardig en beschaafd", zo bagatelliseert hij lachend.

Dat was de keerzijde, terugblikkend heeft hij geen spijt. "Mijn rechtvaardigheidsgevoel hield me overeind. En strijdlustig. Naast alle negativiteit heeft het me toch ook iets opgeleverd. En met deze nieuwe wet niet alleen mij..."

Googelen
Hij vertrok uiteindelijk toch bij de school in Oegstgeest en werkt nu op een christelijke basisschool in de Hoeksche Waard. "Nee. Met een schone lei beginnen, dat zit er voor mij nooit meer in. Schoolbesturen, collega's, ouders: ze kunnen me allemaal googelen en lezen dan ook alle onzin die er geschreven is. Dat is toch een valse start. Die mensen moet je allemaal overtuigen. Maar inmiddels durf ik te zeggen dat negentig procent van de ouders me gewoon een goede leerkracht vindt." En die andere tien procent? "Ze bekogelen me niet met rotte eieren", zegt hij lachend. "Maar je voelt dat ze vinden dat ik slecht en zondig leef. Dat botst weleens. Heel sporadisch leidt dat tot vervelende situaties."

Waarom dan toch weer een christelijke school? "Tja... Ik ben christen, mijn roots liggen hier. Het is mijn ambitie een nieuwe generatie christenen iets mee te geven. Ik loop niet weg voor die paar procent. Trouwens: op een openbare school zou ik misschien problemen krijgen met moslims."

Voor kinderen is een homoleraar helemaal geen issue, zegt Renkema. Die zijn puur en plakken geen labels op zijn hoofd. Ze horen die rare verhalen wel in de kerk, krijgen aan de keukentafel preken over hel en verdoemenis, maar ze maken vaak toch hun eigen afwegingen. "Het gaat om die ouders. En of het schoolbestuur je steunt. "

Die steun heeft hij nu. Van de school. En van de wet. Collega's die zich nog niet zo gesteund weten, mogen hem bellen. Altijd. "Dat is dan een klein voordeeltje van al die artikelen over me op internet. Ik ben makkelijk te vinden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden