Homokwestie verdeelt Leeuwarder Koepelkerk

Van onze redactie religie & filosofie

Het optreden van de Friese predikant A. van Vliet tegen een homoseksueel verdeelt de Leeuwarder Koepelkerk.

Omrop Fryslân had ze vrijdag uitgenodigd voor een gesprek, maar „hij kwam niet opdagen”, zegt Sebastiaan Schippers uit Hurdegaryp. ’Hij’ is de Leeuwarder predikant A. van Vliet, stuwende kracht achter het wegens Schippers’ geaardheid afzeggen van twee afspraken met de Koepelkerk. Schippers verscheen wel in het programma om te vertellen hoe Van Vliets Koepelkerk had geopereerd.

Schippers was met het koor Tegearre (’samen’) overeengekomen om op proef te komen dirigeren, maar dat ging niet meer door. Ook de vastgelegde preekbeurt in de Koepelkerk – Schippers is bijna afgestudeerd theoloog – werd afgezegd.

Volgens Schippers heeft de ’A.K.’, de protestantse kerkenraad van heel Leeuwarden, hem laten weten „niet blij te zijn met wat de Koepelkerk doet”.

Zondag heeft de kerkenraad van de Koepelkerk een verklaring uitgedeeld. Daarin staat dat „het aantrekken van een getrouwde homo in onze gemeente wel eens heel gevoelig kon liggen”. Ook blijkt uit de verklaring dat zowel in het koor als in de gemeente ongenoegen is ontstaan over de gang van zaken.

O. Westra uit de Koepelkerkgemeente is een van de ontevredenen. „Met een flinke groep in de kerk staan wij juist achter Schippers.” Westra noemt de zaak ’heel ernstig’ en kwalificeert Van Vliets optreden als solistisch en onverdraagzaam op z’n evangelisch.

Van Vliet weigert commentaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden